JO-granskning inleds – två månader efter våra artiklar

Justitieombudsmannen genomför i veckan en inspektion av lokalpolisområde Linköpings arbete med kroppsvisitationer och husrannsakan i bilar. Granskningen inleds två månader efter Correns artiklar om unga personer i Lambohov som blir visiterade av polis vare vecka.

JO inleder granskning av polisens användning av kroppsvisitation och husrannsakan i bilar. "Det förekommer ganska många anmälningar där personer säger att de blir kroppsvisiterade ganska ofta utan grund", säger JO Per Lennerbrandt.

JO inleder granskning av polisens användning av kroppsvisitation och husrannsakan i bilar. "Det förekommer ganska många anmälningar där personer säger att de blir kroppsvisiterade ganska ofta utan grund", säger JO Per Lennerbrandt.

Foto: Julia Djerf, Pernille Tofte

Linköping2022-06-13 13:29

I flera artiklar har Corren berättat om polisens kroppsvisitationer av unga personer i Linköping. Flera av de som vi pratade med, bland annat frisören Adbinazir Abdirizak och gymnasieeleven Valle Nyberg Botshinda, berättade hur de ofta blev visiterade och kontrollerade av polisen när de rörde sig ute i Lambohov. 

I anslutning till Correns publiceringar anmäldes polismyndigheten i Linköping för sitt agerande gentemot ett antal ungdomar i Lambohov. Nu, drygt två månader senare, påbörjar Justitieombudsmannen Per Lennerbrandt en granskning av just polisens arbete med kroppsvisitationer. Granskningen inleds med en inspektion av lokalpolisområde Linköping nu i veckan.

– Jag valde att inte gå vidare med anmälan som kom in i våras gällande personer i Lambohov. Istället kommer vi titta närmare på de händelser som listades där under den här inspektionen, säger JO Per Lennerbrandt.

Under dagarna i Linköping kommer man begära fram dokumentation över ingripanden gällande just kroppsvisitation och husrannsakan i bilar.

– Vi kommer att granska den här dokumentationen och se om den väcker några frågor, säger Per Lennerbrandt.

En kroppsvisitation eller en husrannsakan kräver stöd i lag. Men enligt JO kan bestämmelserna vara otydliga. Det gör att en polisman måste göra många överväganden innan han eller hon kan landa i ett beslut om att genomföra en kroppsvisitation.

– Jag meddelade två beslut kring kroppsvisitationer för två år sedan och i samband med det arbetet kunde jag konstatera att bestämmelserna är lite för komplicerade för att kunna säkerställa att skyddet mot kroppsvisitation faktiskt efterlevs. 

En annan anledning till att granskningen är att antalet anmälningar gällande polisens arbete kring just kroppsvisitation och husrannsakan i fordon är många.

– Det förekommer ganska många anmälningar där personer säger att de blir kroppsvisiterade ganska ofta utan grund. Ofta uppger man att det beror på att man har en viss etnisk härkomst eller att man bor i ett specifikt område. Den typen av anmälningar gör att det finns ett större värde i det här. Det finns helt enkelt en demokratidimension som handlar om människors tilltro och tillit till samhället, säger Per Lennerbrandt.

JO:s granskning kommer att pågå under sommaren och hösten.

– Jag kan i dag tyvärr inte ge något svar på när granskningen och resultatet av den är klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!