På Willhems lokaler i Skäggetorp träffades Linköpings kommun, fastighetsbolag, områdespolis, Tekniska verken och boende från området. Syftet var att avsluta ett belysningsprojekt för att öka trygghet och säkerhet.
– Det finns en vacker historia här. En historia om gemenskap mellan många aktörer. Det vi gör är för samhällets och invånarnas bästa.
Med de orden inledde Amir Cano, affärsenhetschef Belysning på Tekniska verken, mötet.
Bakgrunden var att aktörerna fått höra av invånarna hur belysningen i området behövde förbättras. Dels gick de inblandade fastighetsbolagen runt och undersökte området, dels skickades frågor till invånarna, som kom med input.
Bo Karlsson, belysningsansvarig på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, gjorde en beställning till Tekniska verken. Totalt har projektet fått fem miljoner kronor. Tre miljoner användes under 2022. Resterande kommer upparbetas under 2023. Fastighetsägarna Willhem, Victoriahem, Lejonfastigheter, Stångåstaden och HSB kommer att fortsätta med egna satsningar med Tekniska verkens hjälp.
– Vi, tjänstemän, åker hem klockan fem på kvällen. Därför är det viktigt att få boendeperspektivet, säger Magdalena Ingberg, stadsutvecklare på Stångstaden.
Fastighetsbolagen kontaktade invånarna på olika sätt. Runt 100 personer svarade. Det var bra respons, menar stadsutvecklaren.
På själva mötet kom det bara ett par från gruppen områdesinvånare. Inge Karlsson var en av dem och hans upplevelse var positiv.
– Jag känner skillnad. Även inne på våra gårdar har det blivit mycket bättre belysning nu.
Innergårdarna är en av de platser som områdesborna tyckte var för mörka.
Men det är inte bara för Skäggetorpsborna som belysningen gör nytta. Det underlättar polisens arbete också.
Molly Folkesson och Andreas Winslow var på plats från polisens sida. Molly har varit områdespolis i Skäggetorp i sex månader nu. Andreas jobbar i Ryd, men han har jobbat i Skäggetorp.
– Det är roligt, spännande och givande att jobba i Skäggetorp, säger Molly Folkesson.
Arbetet fokuserade på parkmiljöer och gångstråk genom att byta ungefär två kilometer kablar i belysningsnätet och sätta upp 100 nya ljuspunkter. Det handlade också om att tvätta befintliga armaturer och beskära buskar och träd som stod i vägen.
Samma koncept kommer att tillämpas i andra områden som Ryd, Lambohov och Berga efter nyår.