Två falukorvar får underkänt

Mindre kött än vatten och fett. Förpackningar som inte säger något om ursprunget. Och höga värden av bakterier och jästsvamp. Corren har testat falukorv, och ger två av de elva sorterna underkänt.

Linköping2004-05-17 03:08

Falukorvarna från Willys och Hemköp höll inte måttet.

Willys hade för högt värde av jästsvamp och i Hemköps korv var värdena för höga både av mikroorganismer och enterobakterier. Det framgår av den mikrobiologiska analys som testföretaget Consumercontent gjort för Correns räkning.

Prisskillnaderna är stora men ännu mer skiljer i kvalitet, mätt i termer av köttmängd kontra fett- och vattenhalt. En av korvsorterna, Euroshoppers falukorv, innhåller så mycket vatten att den egentligen inte får kallas falukorv enligt EU:s uppställda krav.

Mindre än hälften kött

Varje år äts det ungefär 25 miljoner kilo falukorv i Sverige. Med tanke på att ganska många knappt eller inte alls äter falukorv torde många storkonsumenter äta en bra bit över tio kilo om året. För dem och för alla andra korvätare är självklart köttet det viktigaste i korven, även om det i flera sorter är mindre än 50 procent.

Mest kött är det i Goman, 65 procent, och lägst i Eldorado, 40 procent. Just 40 procent är den nedre gränsen för att få kallas falukorv. Här handlar det om tillverkarens uppgifter eftersom kötthalten är mycket svår att mäta i efterhand.

Likaså vad det är för kött. Men när falukorven namnskyddades av EU häromåret godkändes att det obligatoriska fläskköttet också kan kompletteras med nöt- och hästkött.

Olika ursprung

Exakt vad det är för kött och varifrån det kommer ifrån vill inte alla tillverkare berätta. Korvarna från Willys, Eldorado och Lidl saknade helt information från vilket land köttet kom från. Flera korvar plockar sitt kött från flera länder. En sådan är Lithells vars kött kommer från Sverige, Danmark och Finland.

Ni tar vad ni hittar med andra ord?

- Nej, absolut inte. Vi använder bara fläskkött i våra korvar. Vi köper in stora kvantiteter av exempelvis bog och innanlår och använder, säger Sven-Åke Axelsson tillverkningschef på Lithells.

Inga slakterirester eller hästkött?

- Nej, häst är faktiskt för dyrt. Men dessutom är det många som inte vill ha produkter med häst i. I dag är det en så stor process att göra falukorv att det inte går med lite av varje. Så jag tror ingen av de stora tillverkarna har biprodukter från slakterierna i korven, säger Sven-Åke Axelsson.

Datum önskvärt

Förpackningsdagen är också information som Livsmedelsverket rekommenderar alla tillverkare att ha. Av de elva korvarna var det endast den från Hemköp som saknade förpackningsdag.

- Som konsument vill man ju ha så mycket information som möjligt. Vilken typ av kött, varifrån det kommer också så vidare. Mer än vad som krävs i dag. Men här är det branschen ihop med myndigheter som bestämmer var minikraven ska ligga, säger Klas Johansson, kemist på Analycen.

När det gäller innehåll av vatten, fett och stärkelse så höll sig alla korvar, utom en inom det tillåtna för att klara EU-kravet för att få kallas falukorv. Euroshopper hade 65,9 gram vatten per 100 gram mot det tillåtna 65 gram.

- Även om det inte är mycket över värdet så visar det ju en viss tendens; att den här korven kanske inte håller lika hög kvalitet, säger Klas Johansson, som ansvarade för den kemiska analysen av korvarna.

Skillnader i smak låter sig inte redovisas i en tabell, däremot skillnader i pris.

Lägst kilopris hade Coop X-tra med 23,75 kronor medan testets dyraste korv var Goman på 44,38 kronor kilot.

Ingen risk

För tre år sedan genomfördes ett likadant test av Consumercontent. Den gången visade sig fem av sex falukorvssorter ha för höga halter av mikroorganismer. Däribland fanns Willys och Hemköp, det vill säga de båda sorter som fick anmärkningar även i det här testet. Anmärkningarna mot dem kvarstår alltså, även om de inte är så stora att korven bedöms som otjänlig.

- Så någon fara att äta dem hade det inte varit, säger Yvonne Söderlund, laboratorieassistent på Analycen, som genomförde laboratorietestet. (Consumercontent)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!