Två års väntan för att få komma till BUP

Barn som ska utredas på BUP får stå i kö i ett halvår. 1 juni blir kön ännu längre. Då förs ytterligare 500 barn över till barn- och ungdomspsykiatrin. Kötiden väntas bli bortåt fyra gånger så lång.

Foto:

LINKÖPING2016-04-17 19:40

De nytillkomna är barn med autism som förs över från Habiliteringen till BUP.

– I grunden är det en bra tanke, säger Roberto Felizia som är verksamhetschef på BUP.

– Många av barnen har också psykiatriska bekymmer och är redan patienter hos oss. Nu kan de få all hjälp på ett och samma ställe.

380 av barnen som kommer till BUP har redan fått sin diagnos. 140 står i kö för att utredas. På Habiliteringen är väntetiden i dag 1,5 år. Resurserna räcker alltså inte, och värre ska det bli. Barnen får inte ens med sig de otillräckliga resurser de har i dag på Habiliteringen.

– Det utrymme för sex tjänster som förs över till oss tillsammans med lite pengar till läkemedel och hjälpmedel är fullständigt inadekvat, säger Roberto Felizia. När vi tar över blir kötiden sannolikt ännu längre än 1,5 år.

Det är en väldigt lång tid att vänta när man är liten och behöver stöd och hjälp.

– Ja. Vi vet att det är viktigt att sätta in resurser så fort som möjligt för den här patientgruppen, det gör resultatet så mycket bättre. Men den här förändringen är redan genomförd i Norrköping och nu vill man att vården ska vara likvärdig i hela regionen.

Hur lång är väntetiden i Norrköping?

– Där är det upp till två års kö. Det är inte bra.

Det blev inte bra i Norrköping, och nu vill man att det ska bli likadant i Linköping?

– Det ska vara likvärdig vård. Det är den fördelningsmodell politikerna jobbar utifrån.

Fler förändringar väntar 1 juni. En del av öppenvården ska privatieras. Det är Psykiatripartners, en privat aktör som i dag finns i Mjölby-Motala, som ska ta över 25 procent av BUP:s öppenvård i Linköping och Norrköping. Där ingår också de nytillkomna autism-barnen.

– Patienterna väljer ju den utförare de vill ha, säger Roberto Felizia. Om många väljer oss, får vi resurser som räcker bättre. Det vet vi ju inte.

– Det finns en oro för framtiden här. Vi ser att våra resurser knappt räcker idag. Det är frustrerande när förändringar inte blir förbättringar, snarare tvärtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om