Halvägs upp i trädet sågar arboristen Måns Davidsson ner stora grenar som landar på den vanligtvis vältrafikerade cykelbanan mellan Hejdegården och city. Mitt i semesterperioden är det dock bara enstaka cyklister som behöver ta en omväg förbi arbetsplatsen.
Med en elektrisk motorsåg demonterar arboristen en av de två sjuka almar som vuxit vid minigolfbanan jämte sporthallen. Så sent som i onsdags föll en stor pil inne på Tinnerbäcksbadets område. Dagens fällning har dock inget med det att göra.
– Nej, det här är två träd som drabbats av almsjuka. Vi fick arbetsordern för tre dagar sedan, svarar Måns uppifrån trädet på fredagsmorgonen.
– Almarna är nedtagna i förebyggande syfte för att almsjukan inte ska sprida sig, säger Andreas Hagström som är idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.
Idrottsutvecklingschefen har egentligen inte så mycket med träd att göra, men då de står på områden som ligger under kultur och fritidsnämndens område och det samtidigt är semester så fick Anders snabbt uppdatera sin roll.
– Det finns en strategi i kommunen där alla almar som tas ner ska ersättas med ett nytt träd. Exakt var de ska planteras bestäms under hösten då man tar fram en plan för återplantering.
Det betyder att träden som tas ner kommer ersättas av nya almar, men det är inte säkert att de planteras på samma ställe.
Almsjukan har drabbat träd i Linköping sedan 80-talet. Det är en svampsjukdom som kan spridas både via trädets rotsystem och genom den lilla almsplintborren.