Strax utanför Linghem kör Åkerbo Maskinhistoriska Förening runt med en självbindare. En självbindare skördar och binder ihop havreknippen så att en kärve bildas. Två personer arbetar: en sitter bak på självbindaren och en kör traktorn. Tekniken har varit i stort sett oförändrad sedan 1950-talet.
– Det här är ju skördat på ett gammalt sätt, så här gjorde man förr i tiden när man skördade spannmål. Vi säljer dem till folk som vill ha till trädgården och fåglarna i vinter, säger Bertil Lööf, sekreterare i föreningen.
Föreningen Åkerbo Maskinhistoriska Förening har runt 60 medlemmar. De brukar ses och fika, samtala och anordna traktorparader och evenemang som landsbygdens dag. Idag är åtta föreningsaktiva på plats – tillsammans ska de hinna med 900 julkärvar.
Julkärvarna förbereds redan nu då det är säsong för att skörda havret. Av dagens kärvar är 800 redan sålda och ska till en köpare i Gävle.
– Det ska till Gävlebocken, säger en från föreningen.
Undertecknad reporter hinner bli imponerad – innan de andra från föreningen avslöjar skämtet med ett skratt. Mer troligt är att kärvarna till slut hamnar i någons trädgård även i Gävle.
– Vi säljer ju mycket till föreningar och gårdsbutiker. Då paketerar vi dem också, berättar Bertil.
Kärvarna säljs för trettio kronor styck som de är, men föreningen binder om vissa kärvar och snyggar till dem. Då kostar det lite mer. Pengarna går till föreningen som bland annat bedriver ett lantbruksmuseum utanför Linghem.