Tusentals väntar på utvisning

Gränspolisen har ofta svårt att utvisa personer som fått avslag på sin asylansökan. På gränspolisen region öst väntar just nu över 2 000 utvisningsärenden.

Tvångsutvisning. Många asylsökande får avslag men bara hälften av dem återvänder frivilligt till sitt land. De övriga ska gränspolisen utvisa.

Tvångsutvisning. Många asylsökande får avslag men bara hälften av dem återvänder frivilligt till sitt land. De övriga ska gränspolisen utvisa.

Foto: Johan Nilsson/TT

LINKÖPING2016-01-25 21:00

Förra året fick gränspolisen region öst 1 218 utvisningsärenden från Migrationsverket. De rörde människor som fått avslag på sin asylansökan men inte återvänt hem frivilligt. Men man kunde bara verkställa 387 av utvisningarna, och eftersom det har varit så under en rad år så har man nu 2 000 ärenden som väntar.

I övriga landet ser det likadant ut, gränspolisen klarar bara av att verkställa omkring en fjärdedel av utvisningarna. Därför väntar just nu över 20 000 personer på att bli utvisade. Mer än hälften av dem gömmer sig och är efterlysta. De andra finns på en känd adress, men måste avvisas med tvång.

Identifikation ett problem

Omkring hälften av dem som får avslag på sina asylansökningar väljer att lämna landet frivilligt. Den andra hälften, de som vägrar att lämna Sverige, blir utvisningsärenden hos gränspolisen. De utgör den största delen av gränspolisens arbete med utvisningar, men en annan viktig uppgift är att se till att personer som begått och brott och dömts till utvisning kommer ut ur landet.

Att utvisa en person är inte lätt. Det största problemet är identifikation. Den som söker asyl i Sverige måste inte ha ID-handlingar, det räcker med att hen ”gör sin identitet trovärdig”. Men när personen ska utvisas måste polisen veta att det är rätt person de för ut ur landet, och framför allt kräver mottagarlandet att identiteten är fastställd.

Även när personen som ska utvisas har en fastställd identitet så finns det andra hinder på vägen. Många länder, som till exempel Iran, tar bara emot människor som återvänder frivilligt. Tvångsutvisade personer får vända. Även i länder som Afghanistan och Irak är det ofta osäkert om man vill släppa in den utvisade.

Fler ska utvisas

Om det är sannolikt att en person kommer att bli insläppt i sitt hemland så åker man i väg, och det är kriminalvårdens transporttjänst som sköter resan.

– Men ibland gör vi förhandlingsresor. Då följer en polis med och försöker förhandla in den utvisade i landet. Om det inte går får de återvända till Sverige, berättar Emelie Lindvall, chef för gränspolisen region öst.

Gränspolisen region öst består av Sörmland, Östergötland och Jönköpings län. Där arbetar 16 personer som arbetar med att verkställa utvisningar. Efter höstens stora flyktingmottagande har gränspolisens betydelse lyfts fram, och nu satsar man för att öka antalet utvisningar.

– Vi planerar för att öka kapaciteten men jag kan just nu inte berätta hur det ska ske, säger Emelie Lindvall.

55 procent fick uppehållstillstånd

2015 avgjorde Migrationsverket 58 800 asylärenden. 32 600, eller 55 procent, av dem bifölls och de sökande fick uppehållstillstånd.

9 500 fick avslag och 7 300 klassades som Dublinärenden där personerna måste ansöka om asyl i annat land.

9 400 asylansökningar avskrevs för att de sökande hade försvunnit eller tagit tillbaka sin ansökan.

Den genomsnittliga handläggningstiden var 229 dagar.

Källa: Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om