Under tisdagen, på en direktsänd presskonferens, meddelade statsministern Magdalena Andersson (S) att coronarestriktionerna återigen skärps då smittspridningen ökar och belastningen på vården är hög. Alla som kan ska nu, från och med den 23 december, arbeta hemifrån. Rådet gäller, i ett första skede, till och med 31 januari 2022.
På Linköpings kommun var man beredda på beskedet sedan tidigare.
– Redan den 6 december fattade vi beslut om hur vi skulle agera i ett sånt här läge. Det jag kan säga är att vi kommer att övergå till distansarbete där verksamheten medger en sån åtgärd och vi kommer också att helt gå över till elektroniska möten. Där har vi redan förberett så att de möten som har bokats fysiskt ska gå att genomföra digitalt istället, förklarar kommundirektör Håkansson.
Av kommunens cirka 10 000 medarbetare är det ungefär 80 procent som, enligt kommundirektören, inte kan arbeta hemifrån. De övriga medarbetarna kommer med största sannolikhet att jobba på distans växelvis.
– I praktiken kommer det här att påverka oss från den tionde januari och framåt. Aktivitetsnivån på förvaltningarna är redan reducerad och kommer att vara det även över helgerna, förklarar Håkansson och fortsätter:
– I övrigt påverkar de restriktioner som offentliggjordes i dag framförallt kultur- och fritidssektorn.
Vad säger du om det coronaläge som råder just nu?
– Jag skulle vilja säga att det viktigaste är att de som inte har vaccinerat sig går och gör det så snart som möjligt. Vi måste öka vaccinationsgraden, svarar kommundirektören.
Väderstad AB, med sina cirka 1 300 anställda, är en av de större arbetsgivarna i länet.
– Vi kommer, som vi har gjort hela tiden, att följa Folkhälsomyndighetens och regeringens önskelista. En av de åtgärder som blir väldigt påtaglig för oss är ju att det rekommenderas att alla som kan ska jobba hemifrån. Sedan handlar det ju om att kunna glesa ut för de som faktiskt måste vara på jobbet, förklarar kommunikationschefen Susanne Dalskog och fortsätter:
– Vi börjar få lite rutin på det här nu. Vi kommer att minimera antalet personer i konferensrum, vi kommer bara att ta emot ytterst affärskritiska besök och vi kommer att vara väldigt restriktiva med resor utomlands.
Saab, med över 6 000 medarbetare i Linköping, är länets största privata arbetsgivare. Under sen tisdagseftermiddag kommenterade presschefen Mattias Rådström de nya coronarestriktionerna.
"Vi följer naturligtvis utvecklingen noggrant och analyserar nu de nya restriktioner som presenterades i dag och vad de innebär för Saab. Vi följer myndigheternas rekommendationer", skriver han i ett mejl till oss och fortsätter sedan:
"Just dagarna efter jul har många medarbetare planerat att ta semester så frågan kommer att kunna hanteras strukturerat. Vi har som andra företag erfarenhet och rutiner för att hantera pandemin utifrån våra förutsättningar. I Saabs fall är det en verksamhet där många arbetar i produktion, avancerad utvecklingsmiljö, säkerhetsklassad miljö och gränslandet där emellan och då måste vara på kontoret".
Region Östergötland kommenterade också de nya restriktionerna på tisdagseftermiddagen. Via presstjänsten lämnades följande kommentar i ett mejl till oss: "Vi ber att få återkomma med svar imorgon. Beskedet har ju just kommit".