Tusentals Linköpingsbor organiserar sig: "Rädda Tinnis"

Att Tinnerbäcksbadet är på väg att försvinna väcker upprörda känslor bland Linköpingsbor. Det har startats flera Facebookgrupper med målet att rädda Tinnerbäcksbadet. "Det är dags att organisera motstånd".

Badet invigdes 1938 och är en gåva till Linköpingsbor från tidigare generationer. Därför får medborgarna inte tillåta att den förstörs, enligt Hans Nilsson, professor i historia.

Badet invigdes 1938 och är en gåva till Linköpingsbor från tidigare generationer. Därför får medborgarna inte tillåta att den förstörs, enligt Hans Nilsson, professor i historia.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2021-07-15 18:00

Det säger Hans Nilsson, professor i historia som är verksam vid Linköpings universitet. Han startade Facebookgruppen "Rädda Tinnis" för två dagar sedan och den har redan fått flera hundra följare.

– Vi är så många i Linköping som inte litar på att politiker och samhällsplanerare förstår Tinnis betydelse för oss Linköpingsbor. Det finns nu flera förslag på hur badet ska se ut i framtiden, men inget förslag sätter Tinnis i centrum. Många är upprörda över att vi befinner oss inför faktum att badsjön ska bort utan att vi har kunnat säga något, säger Hans Nilsson.

I våras presenterades tre förslag om hur området vid Tinnis och nya simhallen skulle kunna se ut – och nu är alla tre förslagen helt utredda. Oavsett vilket av de tre förslagen som vinner gehör kan Linköpingsborna glömma badsjön, åtminstone så som den såg ut tidigare. Den största orsaken till att badsjön inte kan vara lika stor som den tidigare är, enligt kommunen, själva simhallsbygget som tar stor plats.

– Den här förklaringen är ingen bra förklaring och handlar bara om byråkratin och teknik. En bassäng eller en simhall är något annat och kan aldrig någonsin ersätta vår badsjö. Tinnis är en del av Linköpings kulturhistoria. 

Hans Nilsson anser att det finns flera, inte bara kulturhistoriska, uppenbara anledningar varför man måste rädda Tinnebäcksbadet. Det handlar också om demokrati, rättvisa och livskvalitet för alla.

– Badet invigdes 1938 och är en gåva till oss från tidigare generationer. Vi får inte tillåta att den förstörs. Tinnis är en viktig inrättning för hela Linköping som är en stad utan vatten i närheten. Det är också viktigt för de personer som inte har råd eller inte kan resa och göra utflykter, då kan de bada här.

Det anses vara för dyrt att ha badsjön kvar. Vad säger du om det?

– Tinnis kan vara en stor ekonomikälla för kommunen. Om man vill det. Man kan ordna konseter, en massa andra aktiviteter som kan locka många människor.

 Bevara Tinnis" och "Rädda Tinnis 38.0" är ytterligare två Facebookgrupper som har samma mål som den här gruppen. 

– Jag kommer snarast att ta kontakt med dem och inleda ett samarbete. Det är bra att vi är flera, vi har olika kontaktytor och kan engagera olika människor. Vi har alla samma mål.

Ett politiskt beslut om Tinnis framtid väntas före årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!