Tusen elever – noll invandrare

– Jag vill gärna vara bonde i Sverige. Hemma hade jag en ko, ett får och några getter. Det är roligt med djur. Det säger Mohamed Ali under sitt studiebesök på Vretagymnasiet.

Från båda sidor. Mohamed Ali gillar djur. Och de gillar honom.

Från båda sidor. Mohamed Ali gillar djur. Och de gillar honom.

Foto:

Linköping2016-05-18 07:30

Muhamed Ali är en av drygt 70 elever från Skäggetorpsskolans förberedelseklasser som tillbringade dagen på Vretagymnasiet. Studiebesöket ska hjälpa ungdomar att lära sig mer om svenskt lantbruk och se nya utbildningsmöjligheter.

– Våra nyanlända elever har en skev bild av vad man kan arbeta med i Sverige. De känner till yrken som läkare, tandläkare, lärare, jurist och bankman. That's it. Vi vill visa andra vägar in i arbetslivet. Många av våra elever hamnar på yrkesutbildningar och då är det bra att de vet vilka andra jobb som finns, säger Fredrik Larsson, SO-lärare på Skäggetorpsskolan.

"Missar en hel del av samhället"

Vretaskolan är å sin sida också intresserad av att locka elever med en annan bakgrund än svensk. Det är noll procent av drygt tusen elever på Naturbruksgymnasiet i Linköping och Norrköping som har invandrarbakgrund.

– Vi missar en hel del av samhället, Sverige ser inte längre ut så. Och på samma sätt som vi vill integrera de nyanlända vill vi också lära oss andra saker av dem. Integrationen fungerar så. Vi hoppas att de här besöken ska väcka intresse hos fler och att de ska söka sig hit, säger Michelle Eriksson, marknadskommunikatör på Naturbruksgymnasiet.

"Roligt att se riktiga djur"

Många av de 70 eleverna kommer från lantbruksfamiljer, men en hel del är uppvuxna i stora städer. Mohamed Ali från Somalia gillar djur och är uppvuxen på ett litet lantbruk utanför Mogadishu. Han är en riktig magnet för kalvar som flockas runt honom och har på allvar funderat på att läsa vidare på Vretagymnasiet. Abdirizak Ibrahim Abdi är också från Somalia och hans föräldrar är bönder som odlar majs och bananer. Han fastnade för stora skogsmaskiner och har redan läst lite om svensk skog. Sara Said har däremot aldrig sett några djur och hennes föräldrar var inte bönder.

– Det är roligt att se riktiga djur. Hittills har jag sett dem bara på film, säger hon.

Hon uppskattar besöket även om hennes framtidsplaner går i andra banor. Hon vill bli ingenjör och tänker plugga hårt för att förverkliga sin dröm.

Eleverna går i förberedelseklasser mellan sex månader och två år och under den tiden lär de sig svenska, hur det fungerar i Sverige och börjar läsa även andra ämnen för att succesivt slussas in i vanliga klasser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om