Det är starten på Ylva Johanssons turné vars mål är att besöka alla Sveriges kommuner. Östergötland är först ut.
Varför börjar du i Östergötland?
– Varför inte? Det är mitt uppdrag att lösa ungdomsarbetslösheten men vi erbjuder alla kommuner ett samarbete. Vi har samma mål och vi ska vara mer flexibla. Staten och kommunerna kan hitta olika lokala överenskommelser för att hjälpa de arbetslösa ungdomarna.
Ylva Johansson ser borttagandet av arbetsgivarrabatten som ett sätt att styra pengarna dit de behövs mest.
– Alla ungdomar har inte samma problem med att hitta jobb. De ungdomar som står långt från arbetsmarknaden behöver extra insatser och utbildning. Kommuner och Arbetsförmedlingen ska tillsammans med näringslivet och lokala företag jobba för att hitta egna lösningar som passar här.
Arbetsmarknadsministern träffade representanter från länets samtliga kommuner för att få veta mer om läget och om olika jobbprojekt som kan bli bra exempel i övriga landet. Samtidigt presenterade hon regeringens förslag på traineejobb och utbildningskontrakt, två viktiga delar i 90-dagarsgarantin som föreslås omfatta alla arbetslösa ungdomar inskrivna på AF.
Traineejobben ska vara fullt subventionerade anställningar och bestå av 75 procent arbete och 25 procent utbildning. Utbildningskontraktet innebär att unga arbetslösa, som inte har fullföljt sin gymnasieutbildning, ska kunna studera vid kommunal vuxenutbildning och folkhögskola.
– Det är viktigt att vi diskuterar ordentligt vad regeringen ska subventionera och att det blir rätt. Vi ska satsa på riktiga jobb, de jobb som ungdomar kan ha och behålla. Det råder stor brist på undersköterskor, det är rimligt att anordna utbildningar varvade med praktik för att få bukt med det.
Redan den gamla regeringen införde en åtgärd som påminner om traineejobben, yrkesintroduktionen, men hittills har den gett färre än 800 jobb i hela landet. Det skrämmer dock inte Ylva Johansson.
– Vi ska se över yrkesintroduktionsavtalen och försöka utnyttja dem också.
Nicklas Rudberg, bildningsnämndens ordförande i Motala och Peter Holmsten, arbetsförmedlingschef i Linköping, är två av dem som mötte Ylva Johansson. Motala och Linköping utmärker sig med länets högsta respektive lägsta arbetslöshet bland unga mellan 18 och 24 år.
– Det ställs högre krav på kommunerna att ta itu med problemet men det kommer också att finnas mer utrymme för lokalt anpassade planer som utgår ifrån individerna. För oss i Motala är det oerhört viktigt att ungdomar ska kunna kombinera skola med arbete eller praktik. Och att de redan utbildade gymnasieungdomarna med fel utbildning ska kunna få plats på vuxenutbildning eller folkhögskola.