I dag har Linköpings tennisklubb någonstans mellan 150 och 200 barn och unga i sin verksamhet. En verksamhet som har stött på patrull efter att tennisklubben inte längre får hyra banor av Sportcenter med motivering att de är konkurrerande verksamhet.
Linköpings Sportcenter finns i dag i fastigheten som heter Palatset 2 som nyligen överläts från Lejonfastigheter till Linköpings kommun. Det innebär att det i dag är Kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för det avtal som finns med Sportcenter och räcker fram till 2026.
Nu har Miljöpartiet i en interpellation ifrågasatt bland annat hur kommunen kan hyra ut en fastighet till en aktör som, hävdar MP, ”konkurrerar ut det föreningsliv som kommunen säger sig värna”.
Predrag Puckar (MP) vill bland annat veta hur Kultur- och fritidsnämnden tänker lösa det akuta problemet med banor så att föreningar kan fortsätta att bedriva barn- och ungdomsverksamhet. Predrag Puckar vill också veta varför Lejonfastigheter långt i förväg förlängde Sportcenters hyresavtal från 2024 till 2026.
Interpellationen tas upp under tisdagens fullmäktige och besvaras av ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Lotta Bäckman (S). I delar av hennes svar framgår att kommunens ambition är att bryta avtalet med Sportcenter så att tennisklubben och andra klubbar kan fortsätta sin verksamhet. I dagsläget är det dock oklart vad det kostar att bryta avtalet. Hon skriver vidare att det finns möjlighet för föreningar inom racketsport att hyra in sig på Collegium, Saab och i Ljungsbro.
Sportchef för Linköpings tennisklubb, Joséphine Meuniere-Lemoine, är mycket besviken över delar av de svar som Miljöpartiet fått på sin interpellation.
– Svaret visar att de inte förstår hur hårt vi kämpar, säger hon.
Det är lite drygt ett år sedan som klubben – efter att under en period fått hyra terminsvis – fick veta att de inte längre kunde hyra in sig på banorna på Sportcenter överhuvudtaget. Det har bland annat inneburit att Joséphine Meuniere-Lemoine och en tränarkollega åker runt Linköping och hämtar de barn som ska träna i Ljungsbro. De tar sig inte dit själva, säger Joséphine Meuniere-Lemoine.
De tränar en timme, sedan kör tränarna dem tillbaka hem och hämtar upp nya. Sista träningstiden är enligt Joséphine Meuniere-Lemoine klockan 21 till 22.
– Detta håller inte i längden, säger hon.