Tunnlarna ska få exaktare prislapp

Om en månad ska Trafikverket presentera en mer precis kalkyl för vad järnvägstunnlarna under Linköping kommer att kosta. Det nuvarande förslaget är ett ”lyxalternativ” där tågen ska gå i fem parallella tunnlar.

Foto: Hasse Frominder

LINKÖPING2014-03-24 19:10

När Trafikverket i vintras presenterade fyra olika alternativ för hur Ostlänkens och stambanas spår kan dras genom Linköping tog det inte lång tid för kommunen att bestämma sig. Våra beslutande politiker är eniga om att de helst vill att samtliga järnvägsspår läggs i tunnlar under staden.

Det förslag som väckt politikernas gillande är ett ”lyxalternativ” som ger största möjliga kapacitetsökning på järnvägen. I praktiken innebär det att man ska borra fem järnvägstunnlar, avsedda för sex spår, under staden.

Ostlänken måste av säkerhetsskäl ligga i två parallella enkelspårstunnlar. Stambanan kan däremot gå i en dubbelspårstunnel. Då kvarstår den kniviga frågan om hur framtidens godståg ska passera Linköping.

Godstågen ska gå på stambanan, men att låta godståg med farligt gods passera underjordiska perronger där det finns människor kräver avancerade och kostsamma säkerhetssystem. Därför har Trafikverket föreslagit att godstågen ska dras under Linköping i två enkelspårstunnlar som inte passerar resecentrum.

– Det är en lyxig lösning som ger hög kapacitet och hög säkerhet. Men det finns alternativ som att bara bygga en godstågstunnel med ett spår. Och man kan låta godstågen passera på stambanan under jord, men det ställer stora krav på en säker trafikledning, säger Peter Andersson, geotekniker på konsultfirman Tyréns som gjort järnvägsutredningen åt Trafikverket.

Prislappen för en lösning med upp till fem tunnlar är än så länge mycket grovt tillyxad. Den ligger enligt utredningen på 11,5-18 miljarder kronor.

– Berget under Linköping har sprickzoner som gör byggkostnaden svårbedömd. Trafikverket måste göra noggrannare undersökningar av berggrunden för att kunna bedöma kostnaden mer exakt, säger Peter Andersson.

Är det svåra förhållanden för att bygga tunnlar i berggrunden under Linköping?

– Nej, det finns tekniker för att lösa det. Det viktigaste är att välja ett arbetssätt som inte riskerar att skapa en sänkning av grundvattennivån, för då kan hus i centrala Linköping komma till skada.

Många tycker att det vore bättre och billigare att låta godstågen passera Linköping på ett spår parallellt med E 4:an. Har ni tittat på det alternativet?

– Ja det har vi. Det finns många problem med en sådan lösning. Öster om Linköping skulle man bli tvungen att flytta på många verksamheter för att kunna knyta ihop ett sådant spår med stambanan. Och väster om Linköping finns liknande problem, fast där är det skyddsvärd natur som skulle skapa svåra avvägningar.

– Men huvudinvändningen mot att lägga ett spår längs E 4:an är att det är mycket svåra markförhållanden där, med djup lera. Man skulle i princip behöva lägga järnvägen på en lång bro på pålar, och det gör att det faktiskt blir billigare och bättre att låta godstågen i en tunnel, säger Peter Andersson.

På Trafikverket hoppas man kunna presentera en bättre kostnadskalkyl om en månad. Det är utifrån den kalkylen som Linköpings kommun och Trafikverket sedan ska föhandla om hur kostnaden ska fördelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om