Beslutet, som fattades av förvaltningsdirektör Sonja Erlandsson, berör cirka 2 300–2 500 anställda inom Leanlink.
Att sjuksköterskor får så mycket högre erbjudande än den övriga personalen inom kommunens vård- och omsorg beror på en konkurrenssituation – regionen har ökat sitt extra erbjudande till sina anställda sjuksköterskor med 50 procent jämfört med förra sommaren.
– Vi ville matcha regionen som erbjöd sjuksköterskorna 3 000 kronor per flyttad semesterdag. Som arbetsgivare går vi ut med det här erbjudandet för att bibehålla kvaliteten under sommarperioden, säger Sonja Erlandsson.
Fackförbundet Kommunal är kritiskt till det här sättet att försöka lösa personalbrist.
– Vi har talat om för arbetsgivaren att detta motsäger allt det som vi pratar om på alla möten resten av året. Ökade sjukskrivningar, personal som väljer att sluta. Arbetsgivaren lockar folk att göra saker som inte är bra för deras hälsa, säger Therese Waller, sektionsordförande i Kommunal i Linköping.
Sonja Erlandsson håller i mångt och mycket med Kommunal men hon ser inte erbjudandet som en lockelse utan mer som en sista utväg.
– Det är avdelningschefen som beslutar vilka verksamheter som erbjudandet ska gälla. Vi är restriktiva och vi försöker lösa personalbristen under sommaren främst genom att rekrytera. I år har vi lyckats rekrytera fler sommarvikarier än förra året, men det räcker inte fullt ut, säger Sonja Erlandsson.
Kommunal anser att arbetsgivaren borde ha bättre framförhållning.
– Sommaren kommer varje år och varje år blir semestrar och vikarier ett problem. Vi framhåller att vi har semester av en anledning, arbetsmiljön är tuff och man behöver vila ut, säger Therese Waller.
När redan lågt avlönad arbetskraft blir erbjuden pengar för att flytta sin semester till senare, så kommer många att tacka ja för pengarnas skull, befarar Kommunal – trots att det kan försämra personalens hälsa.
Therese Waller säger sig ha förståelse för arbetsgivaren som kommer med erbjudandet, och förstår medlemmar som antar det. Men...
– Men det här blir fel utifrån de samtal som vi får från medlemmar som handlar om deras arbetsmiljö. Många av våra medlemmar har det supertufft privatekonomiskt, med inflation, ökade priser, elen, omvärldsläget. Jag befarar att många kommer att tacka ja, säger Therese Waller.
Även förra året erbjöd Linköpings kommun en del av sin personal att få betalt för att flytta på semestrar. Enligt Kommunal hade medlemmarna sedan svårt att få ut pengarna som de blivit lovade. Pengarna kom först i september.
Att pengarna var sena förra året berodde, enligt Sonja Erlandsson, på oväntade administrativa komplikationer.
– Planen är att pengarna ska komma i tid, säger Erlandsson.
Hur många personer har tackat ja till ert erbjudande?
– Jag har inte de uppgifterna än och vår rekryteringsprocess pågår fortfarande. Vi följer utvecklingen.
Erbjudande gäller under veckorna 25–32 och riktas till tillsvidareanställda och visstidsanställda med månadslön. Den semester som flyttas ska istället förläggas under veckorna 36–50. Medarbetarna som är i tjänst och jobbar extra pass erbjuds också en särskild ersättning på 200 kronor per timme, utöver ordinarie lön.