Tufft år för bygghandlare i Linköping: "Botten är nådd"

Byggbranschen är i kris. Något som märkts av hos landets olika bygghandlare. Men med planer på sänkt inflation har Linköpingsbutikerna börjat se ljuset i tunneln.

Emmeli Wistfors på K-Bygg i Tornby.

Emmeli Wistfors på K-Bygg i Tornby.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-03-26 05:00

Förra året prövades branschen hårt. Enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarnas index minskade den nationella försäljningen med hela 18 procent. Anledningarna till minskningen är bland annat att antalet hemrenoveringar har minskat på grund av lågkonjunkturen samt att färre bostadsproduktioner inletts.

Men i takt med att räntetoppen förväntas vara nådd och en sänkt inflation tros vara på gång framöver, har det börjat ljusna för bygghandlarbutikerna.

En av dessa är XL-Byggbutiken i Linköping som öppnade för ungefär fyra år sedan, lagom till pandemi och kommande lågkonjunktur. Vd:n Johan Adolfsson förklarar att en sänkt inflation skulle vara mycket välkommen.

– Vi har kanske inte ökat i den takt som vi hade tänkt oss på grund av konjunkturen. Men vi har fortfarande en tillväxt och ser väldigt positivt på framtiden. Vi har redan märkt av att vi får fler förfrågningar.

Bland de yrkesverksamma kunderna förklarar han att ROT-projekten rullar på relativt bra, men att det stora tappet kommer från den minskade hustillverkningen.

undefined
Johan Adolfsson, vd på XL-Bygg i Linköping och Finspång,

För de privata kunderna är det främst kapitalvaror som fönster, dörrar och andra beställningsvaror som varit svårsålda de senaste åren. Detta på grund av att kunderna generellt sett har mindre pengar att röra sig med.

– Man kanske inte väljer att byta ytterdörren på grund av utseende utan byter man är det för att man måste helt enkelt. Det tror jag är en stor anledning till att det har dämpats. Men jag skulle ändå säga att de mer vardagliga köpen tuffar på. Man köper fortfarande mjölk och ägg, men skippar oxfilén, om man ska göra en liknelse.

Påsken brukar vara den tiden på året som inleder bygghandelns högsäsong när många väljer att sjösätta sina projekt. Något som butikens innergård och lager vittnar om.

– Vi har bunkrat upp med virke då vi tror att det kommer öka nu och under sommaren i och med att räntorna förväntas minska.

Johan Adolfsson är även med och driver XL-Byggs butik i Finspång. Där förklarar han att lågkonjunkturen varit ännu mer påtaglig.

– I Finspång har vi ett bredare konsumentutbud med till exempel vitvaror. Så där har vi väl blivit lite hårdare ansatta av konjunkturen på grund av att privatmarknaden minskade väldigt hårt.

undefined
Johan Karlsson, platschef på K-Bygg.

Även K-Bygg på Tornby har drabbats av de senaste årens stålbad. Även om de i majoritet säljer till yrkeskunder

– 2023 gick marknaden ner, våra kunder har mindre att göra. Så vi har tappat lite omsättning. Men vi tycker att vi har klarat oss hyfsat bra ändå och har till exempel inte behövt säga upp någon personal. Det är någon som har gått i pension som vi inte ersatt och sådär, men vi har inte behövt varsla någon, säger platschefen Johan Karlsson.

– Nu hoppas man väl att det börjar vända snart med lite räntesänkningar. Trots det kommer 2024 bli tufft ändå. Men man börjar nog ändå se att botten är nådd och att det börjar andas lite optimism igen. Förhoppningsvis vänder det till hösten och sen 2025 hoppas vi kunna börja gasa på riktigt igen.

Första juli höjs taket för rotavdrag från 50 000 till 75 000 kronor. Johan Karlsson tror att det kan hjälpa till att få rätsida på byggbranschen

– Men det behöver göras lite mer för att stimulera bostadsbyggandet. För det är ju kostsamt att bygga idag, samtidigt som det fortfarande är brist på bostäder.

Karta: XL-BYGG Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!