Tuffare tag mot ekobrottslingar

Den 1 juli öppnar Ekobrottsmyndigheten ett nytt kontor i Linköping, där 26 anställda med specialistkompetens kommer att kartlägga och bekämpa ekonomisk brottslighet.

"Äntligen får vi ta ett helhetsgrepp om den ekonomiska brottsbekämpningen",  säger Eva Fröjelin, generaldirektör på EBM.

"Äntligen får vi ta ett helhetsgrepp om den ekonomiska brottsbekämpningen", säger Eva Fröjelin, generaldirektör på EBM.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2013-06-14 08:30

Förra året beslutade regeringen att utvidga Ekobrottsmyndighetens ansvar för brottsbekämpning – från att gälla i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne till att bli rikstäckande.

Därför flyttas nu verksamhet från Åklagarmyndigheten och Polisen till Ekobrottsmyndigheten, EBM, och nya kontor öppnas i Örebro, Uppsala, Sundsvall, Umeå och på Garnisonsområdet i Linköping.

Den så kallade Ekobrottskammaren i Linköping öppnar 1 juli och ansvarar för Jönköpings län, Östergötland, Södermanland, Örebro län, Värmland och Dalarna. Vid kammaren kommer 43 specialister att arbete, varav 26 vid Linköpingskontoret och 17 i Örebro.

Enligt Eva Fröjelin, generaldirektör vid EBM, är den ekonomiska brottsligheten i Linköping med omnejd tillräckligt omfattande för att en etablering ska vara motiverad. Men det finns även andra anledningar:

– Här finns goda utbildningsmöjligheter som säkrar vår framtida kompetensförsörjning. Här finns även några av våra viktigaste samarbetspartners, som skattebrottsenheter och det regionala underrättelsecentrat i Norrköping, säger hon.

Alla nya kontor är förlagda vid eller i närheten av ett så kallat regionalt underrättelsecenter, där flera myndigheter samverkar för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. Det kan handla om att polisen spanar mot en misstänkt person, samtidigt som dennes ekonomiska förhållanden granskas av skatteverket.

– När vi nu finns vid samtliga underrättelsecenter kan vi få en detaljerad bild av den ekonomiska brottsligheten i hela landet. På ett tidigt stadium kan vi hitta och slå ut nyckelpersonerna, de som har juridisk- eller ekonomisk kompetens och möjliggör den här typen av brott. Det är väldigt effektivt, säger Fredrik Holmberg, stabschef på Ekobrottsmyndigheten.

I dag är det allmänt känt att branscher som bygg, restaurang och taxi är särskilt utsatta för ekonomisk brottslighet. Men även offentlig verksamhet löper allt större risk att drabbas.

– Ett företag kan betala ut svarta löner till hälften av sina anställda. Ger de sig in i en upphandling kan de pressa ner priserna och på så sätt snedvrida konkurrensen. Det påverkar oss alla, säger Fredrik Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om