Linköpingskillens stora äventyr – cyklar genom hela USA

Efter att ha startat i San Francisco håller Simon Dekker Linnros nu på att avverka otaliga mil genom ett hett Texas på sin cykelresa till New York.

Cirka tre månader kommer det ta för Linköpingsbördige Simon Dekker Linnros att cykla från kust till kust.

Cirka tre månader kommer det ta för Linköpingsbördige Simon Dekker Linnros att cykla från kust till kust.

Foto: Privat

Linköping2024-04-02 18:00

När Corren når Simon Dekker Linnros sitter han på en vägkrog utanför El Paso i västra Texas och äter frukost. Denna dagen kommer han, likt alla andra dagar den senaste månaden, att tillbringa på cykeln längs de amerikanska jättevägarna. 

– Jag har hållit på med långdistanscykling i fyra år nu och varje år försöker jag ge mig ut på något sorts äventyr. Så jag har cyklat runt lite överallt i Europa och Sverige. Sen tog jag kandidatexamen förra året och kände för ett sabbatsår. Då tänkte jag att: "nej, nu tar jag det till nästa nivå och cyklar genom USA".

Resan, som började fjärde mars, från San Francisco till New York beräknas ta ungefär tre månader. Nu är han mitt inne i ta sig an Texas som är sisådär 900 kilometer brett.

– Det är den här sträckan som kommer nu som jag ser allra minst fram emot. Men efter det kommer jag snart till Appalacherna (bergskedja i östra Nordamerika) och kommer cykla den välkända leden Blue Ridge Parkway, som jag ser väldigt mycket fram emot. Jag har sett många bilder på nätet och det verkar fint.

undefined
Simon förklarar att han ser lite extra fram emot att cykla den natursköna leden Blue Ridge Parkway i bergskedjan Appalacherna.

Han har nyss passerat Death Valley, som bedöms vara en av jordens varmaste platser.

– Det var väldigt kul. Men väldigt tufft. Hade jag varit där en månad senare så hade det varit lite näst intill livsfarligt. Nu när jag cyklade igenom så var det ungefär 30 grader. Vilket var ganska kallt för att vara där. 

Att USA är ett väldigt bilanpassat land råder det inga tvivel om. Men Simon förklarar att de stora landsvägarna, trots det, fungerar bra att cykla på. Mycket på grund av att vägrenarna är så stora att det blir som en cykelväg. Desto svårare är det att cykla i de stora städerna, som han förklarar absolut inte är anpassade för cykeln.

undefined
Simon förklarar att hans familj och vänner vant sig vid hans eskapader. Den här bilden är från hans cykeltur från östra Tyskland till Rumänien under pandemin.
undefined
Simon Dekker Linnros beskriver den varierande amerikanska naturen som en av de största anledningarna att han alltid drömt om att cykla i landet.
undefined
Gemenskapen bland långfärdscyklister förklarar han som jättebra, framför allt i USA. Där finns det bland annat ett nätverk så att långfärdscyklister på tur kan bo hos varandra.

En annan utmaning är glesbygdheten i västra delarna av landet. 

– Det blir lätt att man måste cykla 10 mil utan att det finns någon som helst möjlighet att fylla på med mat eller vatten överhuvudtaget.

– Hittills har jag bara mött tre andra cyklister. En ensam cyklist och två som cyklade tillsammans. Men dels är jag här en lite udda tid på året. Sen är det helt ärligt inte jättemånga som ger sig på att cykla igenom landet på grund av hur tufft det kan vara.

Tjusningarna med cykeln som färdmedel beskriver 23-åringen från Linköping som många.

– Det är ett extremt bra sätt att uppleva ett land på. Man har ett lagom tempo för att kunna utforska landskapet omkring sig. Sen är en av de stora fördelarna att när man reser genom ett land ensam på en cykel så har man otroligt lätt att ta kontakt med människor. Man har världens bästa icebreaker i stort sett. Särskilt när man dyker upp i små orter på landsbygden där de aldrig träffat en svensk förut.

– Sen är det också rätt smidigt att man i USA kan cykla väldigt långt utan att behöva hålla på med en massa visum och gränsövergångar. Utan man kan vara i samma land hela tiden. Sen tycker jag att USA är ett fascinerande land som jag ville upptäcka mer av helt enkelt.

undefined
Simon förklarar att han inte lagt en enda krona på boende hittills under resan.

Sover gör han allt som oftast i tält ute i det vilda, på vakt mot skallerormar, skorpioner och andra otrevliga varelser som trivs i det torra klimatet. Trots det förklarar han att det främst var människor han var orolig för innan han påbörjade resan.

– Men nu när jag har varit här ett tag har jag insett att det är säkrare än man kanske tror från början. Särskilt när man är på landsbygden. 

Via sociala medier delar han dagligen videor från resan till en ständigt växande följarskara. Där äventyret ackompanjerad av en utpräglad svensk dialekt har lett till stor uppmärksamhet både i Sverige och USA. I skrivande stund har hans Instagramprofil omkring 25 000 följare

– Det är väldigt kul att folk vill följa mitt äventyr. Samtidigt som jag försöker att inte lägga för mycket tid och energi på det så att jag kan njuta under dagen.

undefined
USA är på många sätt ytterligheternas land. Ena dagen cyklar han mitt i öknens stekande hetta...
undefined
... för att nästa dag hamna mitt i en snöstorm.

Målet är att gå i mål runt 20 maj så han får en vecka av utforskning i New York innan flyget går hem till Sverige. Där hoppas han kunna fira bedriften ordentligt.

– Jag har en del som bor i New York som hört av sig och erbjudit boende. Så jag kanske arrangerar en liten spontan fest där och bjuder in folk via Instagram, så för de som vill komma.

I övrigt medger han att äventyret kommer bli svårtoppat.

–Men det hade varit superhäftigt att cykla genom Afrika någon gång. Det är dock en helt annan utmaning på flera sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!