Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans tidning och doktor i religionspsykologi, slussas in i S:t Larskyrkan klockan 10.40. I 45 minuter frågas han ut av bland andra den tidigare journalisten Maria Södling inför en fullsatt kyrka. Tillsammans med Beatrice Lönnqvist, Marika Markovits, Jan Eckerdal, Michael Öjermo och Johannes Zeiler fick han minst fem procent av rösterna i det så kallade nomineringsvalet. Detta gör att han den 24 oktober kan röstas fram som efterträdare till Martin Modés – som i sin tur blir Svenska kyrkans nya ärkebiskop.
– Den här utfrågningen är oerhört viktig – det har visat sig i alla biskopsval. Det är ju nu som väljarna lär känna personerna och det kan vända upp och ned på allting. Kandidater som kanske inte har fått så mycket röster i nomineringsvalet kan få väldigt mycket i själva valet, säger Peter Lundborg, projektledare för biskopsvalet i Linköpings stift, och fortsätter:
– Biskopen är den ideologiska ledaren och har stor inverkan på hur prästerna, församlingarna och kyrkans anställda arbetar. I Linköping är vi också vana vid att biskopen har satt väldigt mycket färg på stiftet.
När Jonas Eek har frågats ut slussas han snabbt vidare ut ur kyrkosalen och in i ett rum för fotografering. Kandidaterna får nämligen inte höra varandra varken innan, under eller efter utfrågningen.
– Jag tyckte att det gick bra. Det är klart att det är knivigt att frågas ut i ett sammanhang som man inte är kung på. Hur ska resurserna prioriteras i Linköping stift? Det vet ju inte jag riktigt men med grymma medarbetare får man väl kläm på det tänker jag, säger Jonas Eek.
Färre medlemmar och kyrkans relevans i samhället, hur ser du på det?
– Det är enorma utmaningar. Vi måste ställa om ekonomin, lokalerna och resurserna men vi ska göra det utifrån perspektivet "tänk vad mycket vi har och hur många som fortfarande är med", säger han och fortsätter:
– Den stora grejen är att nästan hälften av medlemmarna i kyrkan upplever att de har en ickebefintlig relation till kyrkan. Det är där vi måste börja.
En fråga som lyftes under utfrågningen handlade om samkönade äktenskap.
– Jag är stolt över att verka i en kyrka där det är självklart att både hetero- och homosexuella kan gifta sig i kyrkan, säger Jonas Eek.
Linköpings stift har aldrig tidigare haft en kvinnlig biskop. Domprosten från Stockholm Marika Markovits, som frågades ut efter Jonas Eek, kan bli den första:
– Jag tycker att det är dags för många fler kvinnor på flera biskopsstolar men sen vill jag ändå säga att det är upp till de som ska rösta att välja den biskop som är bäst för stiftet. Det handlar om vad man tror att vårt ledarskap kan leda till. Om man tycker att det är likvärdigt, att vi är flera som står för samma goda värden, är det kanske klart att man ska välja en kvinna av jämställdhetsskäl.
Vad var utfrågningens svåraste fråga?
– På ett sätt faktiskt frågan om vad Svenska kyrkan har att ge unga i dag. Vad blir vårt särskilda bidrag? Jag tror att vi är starkast i att kunna stötta unga som har utmaningar men vår verksamhet riktar sig faktiskt mot alla unga. Vi rustar dem för att bli mer intellektuellt medvetna och få självförtroende i sina åsikter.
Den 26 november avgår Martin Modéus som biskop och den 15 januari vigs efterträdaren.