Listan finns med i en årlig rapport från Sveriges kommuner och landsting. Där finns uppgifter om hur vanligt det är med bränder, olyckor, våldsbrott och stöldbrott i respektive kommun under perioden 2010 till 2012. Uppgifterna har räknats ihop till ett sammanvägt värde som kommunerna rangordnas enligt.
Bäst placering får kommuner som tillhör förorter eller som är små och ligger på landsbygden. Ydre som är Östergötlands minsta kommun kommer på tredje plats totalt i landet, och Åtvidaberg återfinns på nittonde plats.
Topp tre i sin klassLinköping kommer först på plats 70. Det är tre placeringar bättre än för tio år sedan. Men i kategorin större städer, där 31 kommuner med mellan 50 000 och 200 000 invånare ingår, kommer Linköping på tredje plats. Bara Lund och Uppsala är tryggare att bo i.
– Trots den sorg Linköping upplevt nyligen med dubbelmordet i Ljungsbro, är det ändå hoppfullt det finns en annan bild och att vi är på rätt väg, säger Linköpings borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt (M).
Enligt henne beror förbättringen på att det inom kommunen finns en bred samverkan för att förebygga våld, gängkriminalitet och för att ungdomar inte ska komma in på en destruktiv bana. Förutom egna insatser jobbar kommunen genom organisationer som Kriminellas revansch i samhället och Barnens rätt i samhället.
Tidigare insatser– Polis, skola och socialtjänst samarbetar för att tidigt upptäcka ungdomar på glid. Men jag tror att vi behöver gå neråt i åldrarna. Exempelvis kan vi tidigare ta upp frågor om mobbning och droger.
I SKL:s sammanställning utmärks Linköping genom en låg andel personskador och bränder. När det gäller andelen stölder och inbrott hamnar Linköping däremot bland de 25 procent av kommunerna som är mest drabbade, men fortfarande bättre än andra kommuner i jämförbar storlek.