Trycket hårdnar mot utvisningar

Under lördagen hölls manifestationer på runt 30 platser i Sverige för att stoppa utvisningar till länder där det råder krig.

Marwa Laaraouat 9 år tillsammans med Kristina Fredriksson och Omar Makram, asylsökande från Egypten, under manisfestationen på Lilla torget i Linköping.

Marwa Laaraouat 9 år tillsammans med Kristina Fredriksson och Omar Makram, asylsökande från Egypten, under manisfestationen på Lilla torget i Linköping.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-01-21 17:08

Det är den växande rörelsen #vistårinteut som under lördagen ordnade manifestationer i cirka 30 städer, bland annat Linköping. Rörelsen består främst av människor som i sin vardag möter barn och ungdomar som är flyktingar och som kommit till Sverige. Kritiken gäller bland annat det återtagandeavtal som Sverige tecknat med Afghanistan.

Enligt rörelsen #vistårinteut har detta fått katastrofala följder för tusentals ungdomar i Sverige. Rörelsen riktar också hård kritik mot att barn över huvud taget skickas ut ur Sverige.

Ett av de mer omtalade exemplen just nu är Marwa Laaraouat. Hon är 9 år och bor med sin mamma, styvfar och halvsyskon i Ödeshög. Henne vill Migrationsverket skicka till Marocko eftersom hennes biologiska pappa kanske finns där. Ingen har dock lyckats hitta pappan, inte heller de marockanska myndigheterna. Ingen vet ens om han lever.

Marwa Laaraouat har fått hjälp av Ödeshögsborna Helena Fredriksson och hennes mamma Kristina Fredriksson.

Den här lördagen när det hålls en manifestation på Lilla torget i Linköping har Kristina Fredriksson tagit med sig flickan för att verkligen visa vad allt handlar om.

Marwa Laaraouat är visserligen bra på att uttrycka sig på svenska men hon är för blyg för att greppa mikrofonen. Kristina Fredriksson är inte heller bekväm med att tala inför en folksamling, men hon gör det ändå:

– Vi kämpar för att hon ska få stanna hos sina föräldrar i Ödeshög. Det är självklart att försöka hjälpa henne, det kunde ha varit min flicka och då hoppas jag att någon ställt upp och hjälpt henne. Nu har vi träffat en advokat i Stockholm som vi hoppas ska kunna hjälpa oss att reda ut eländet som Migrationsverket ställt till, säger hon.

En annan som talade på torget var Omar Makram som bor i Norrköping. Han är asylsökande från Egypten och kom till Sverige i september 2014. Han säger inget om sig själv i talet, han talar för alla dem som inte fått en chans. De som redan skickats iväg till Afghanistan eller Irak.

– Det är ett pågående krig där. Det är inte säkert för någon och om du tillhör en minoritet så är det ännu värre, säger han.

Han talar på engelska och påminner om att en svensk myndighet med endast ett pennstreck på ett papper kan avgöra om en människa får leva eller skickas i döden.

vistårinteut. Så heter rörelsen som vill ändra asyllagen.
vistårinteut. Så heter rörelsen som vill ändra asyllagen.
#vistårinteut

Rörelsen har fyra krav:

Att barnkonventionen efterlevs och blir lag i Sverige.

Att åldersbedömningar utförs på ett etiskt och tillförlitligt sätt samt att de åldersuppskrivningar som gjorts omprövas.

Att barn och unga som väntat mer än ett år på beslut får uppehållstillstånd.

Att ingen utvisas till land där det råder väpnad konflikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!