På inbjudan från Länsstyrelsen besökte Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf företagare och kommuner under onsdagen.
Huvudfrågan var om de fem industriområden som Länsstyrelsen kartlagt, däribland Gärstad och Saab-området, ska klassas som riksintressen. Statusen innebär att anläggningarna så långt som möjligt ska skyddas mot inskränkande åtgärder.
Nej från politikenEn enig kommunstyrelse sa i mars 2013 nej till frågan om Saab som riksintresse, med motiveringen att det troligen skulle påverka hur riktlinjerna för flygbuller tillämpas. Det är viktigare att Linköping som stad kan växa och utvecklas, påpekade Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).
Det är således en fråga om vad som ska prioriteras, stad och natur eller industri. Landshövding Elisabeth Nilsson anser att det industriella perspektivet ibland kan komma i skymundan, samtidigt som de andra perspektiven bevakas noga genom lagstiftning.
Behov av trygghet– Om man bygger för nära ett industriområde kan verksamheten tvingas till inskränkningar, vilket innebär färre arbetstillfällen. Det förlorar alla på. Genom lagstiftning vill vi tillgodose företagens behov av trygghet, så att de vågar investera, säger hon.
Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf tycker att det är givande att ta del av kommunernas och företagens syn på saken. Diskussion behövs för att undvika en intressekonflikt.
– Vi behöver undersöka hur relevant det är med riksintressen i dag och vilken effekt det har för regionerna. I dag har sju områden statusen, samtliga beslutades under 70-talet eller av föregångare till Tillväxtverket. Vi behöver diskutera hur en modern beslutsprocess ska se ut. Så dialogen med kommuner och länsstyrelse fortsätter.