– Vi behöver vara noga med att använda skattemedel effektivt, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Som vi tidigare berättat fanns ett förslag att två små förskolor i innerstan, på Överstegatan och Föreningsgatan, läggs ned. Lokalerna kostar 470 000 kronor per år. Barnen flyttas till andra förskolor.
Föräldrar har protesterat men när nämndens politiker sammanträdde på torsdagen togs beslut om nedläggningen eftersom allianspartierna i majoritet ville det. Socialdemokraterna motsatte sig, Miljöpartiet deltog inte och Sverigedemokraterna röstade för.
Nämnden sparar motsvarande en knapp heltidstjänst per år på nedläggningen, ni har en budget på 3,6 miljarder. Varför var det här ett bra beslut?
– Det här är inte en besparing. Vi flyttar över pengar från hyra till verksamhet. Istället för att vi har tre halvfulla förskolor som nu, så fyller vi upp en, säger Erik Östman.
Det står ju i er egen analys för de närmaste åren att antalet förskolebarn kommer öka. Behöver ni inte de här platserna?
– Bedömningen är nej. Det byggs en ny stor förskola i innerstan med hundra platser, och vi har också en prognos att vi även framåt kommer att ha överkapacitet i T1 och innerstaden.
Nämnden ger tjänstepersoner i uppdrag att se till att personal, i så stor utsträckning som möjligt, följer med till barnens nya förskolor.
– Det är en viktig synpunkt som har förts fram från föräldrar, säger Östman.