Sedan 1 juni har rekommendationerna om distansundervisning för universiteten slopats. Som vi berättat tidigare gör inte Linköpings universitet några drastiska förändringar inför sommaren. Inför hösten är läget fortsatt ovisst.
– Det är väldigt svårt att sia om hur det kommer se ut vid terminsstarten, men vi kommer ha begränsningar i vår närvaro, säger Joakim Nejdeby, stabschef för Linköpings universitets krisledning.
Trots att rekommendationerna om distansundervisning tagits bort, finns det fortsatt riktlinjer att förhålla sig till.
– Bland annat har vi rekommendationen om avstånd och annat från den lokala smittskyddsenheten här i Östergötland. Vi kommer behöva att förhålla oss till det och får avvakta och se smittläget vid terminsstarten.
Enligt en kartläggning av Sverige Radio Ekot kommer endast två av landets universitetet att ha full undervisning på plats inför hösten. Samma kartläggning visar att flera universitet planerar att prioritera förstaårsstudenter. Något som delvis kommer göras även på Liu.
– Det blir en slags naturlig prioritering av nya studenter då det genomförs olika aktiviteter i samband med mottagningen. Det gör att det naturligt kommer att vara mer på plats för dem än för äldre studenter.
Joakim Nejdeby vill vara tydlig med att det förs dialoger med bland annat studentkårer och att man gemensamt försöker hitta bra vägar framåt.
– Vi kommer jobba med något vi valt att kalla solidarisk fördelning av lokaler och närvaro. Vi får signaler att även äldre studenter behöver vara på plats. Dessutom har vi även de som började i fjol som behöver vara på plats. Vi tänker helt enkelt försöka så långt det går att ha studenter från alla årskullar här.
Hur tänker ni kring de studenter som vill fortsätta med distansstudier, som trivs bättre med det?
– Det är en stor fråga som inkluderar både hur vi arbetar som medarbetare och hur vi genomför undervisning för studenterna. Jag tror att både vi som universitet och även olika arbetsgivare kommer behöva se över vår hållning i de här frågorna framöver, säger Joakim Nejdeby.
Han fortsätter med att berätta att det återstår att se hur undervisningen kommer se ut bortom pandemin.
– Vi har inga besked nu, utan vi kommer utvärdera arbetet under pandemin och ta med oss vad som varit bra och dåligt. Från det kommer vi formulera idéer och strategier framgent.