Trots kritiken: De tror på utbytet med Kina

Utbytet mellan Linköping och samarbetsorten Guangzhou har fått kritik från politiker i Linköping. Men ledande politiker tror på värdet av resorna.

Borgmästare Helena Balthammar (S) är också värd när gäster – exempelvis från Guangzhou – kommer till Linköping.

Borgmästare Helena Balthammar (S) är också värd när gäster – exempelvis från Guangzhou – kommer till Linköping.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-04-22 07:00

LÄS MER: Så mycket kostar resorna till Kina.

Av de totalt åtta resor till Guangzhou som förtroendevalda i Linköping har gjort sedan 2010 har Paul Lindvall (M) och Helena Balthammar (S) gjort fler än en. Enligt uppgift från kommunen har Paul Lindvall deltagit i Kinaresor vid tre tillfällen och Helena Balthammar har varit med på två resor.

Båda anser att utbytet har betydelse också när det kommer till frågan om demokrati, åtminstone på något plan.

– Alla kan bidra på något sätt och vi har som kommun förtydligat det i några punkter, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

I ett så kallat positionspapper – beslutat 2015 – anges som första punkt att "i möten med kinesiska parter redogör företrädare för Linköpings kommun om kommunens demokratiska processer kring mänskliga fri- och rättigheter".

I praktiken innebär det väl knappast några livliga diskussioner om mänskliga rättigheter under en sittande middag, eller som Paul Lindvall (M) uttrycker det:

– Det är ju inte så att jag ställt mig med en megafon på en gata och ropat ut.

Enligt Helena Balthammar handlar det mer om att i en beskrivning över hur processer går till, och hur beslut tas i Linköping, alltid berätta om sådant som exempelvis medborgardialoger eller andra typer av tillvägagångssätt där medborgarna tillfrågas.

– Att vi på plats i Kina, eller när vi har besökare här berättar hur vi i Linköping jobbar med demokrati, säger hon.

Både Balthammar och Lindvall påpekar att samarbetet till stor del också handlar om näringslivskontakter. De framhåller särskilt det samarbete som Linköpings universitet knutit med universitet i Guangzhou.

Samtidigt är relationen inte helt utan problem, tycker Paul Lindvall.

– Nej, Kina är inte ett oproblematiskt land när det gäller mänskliga rättigheter, verkligen inte. Men det är inte en kommuns uppgift att syssla med utrikespolitik. Det är riksdag och regering som sätter upp riktlinjerna för vilka länder vi kan ha samarbete med. Det vore ohållbart om 290 kommuner skulle ha sina egna förhållningssätt.

Jessica Eek (V) och Muharrem Demirok (C) har skrivit en motion om ett tillfälligt stopp för utbytet. Det viktigaste skälet, anser de, är att Guangzhou under åren blivit Linköpings i särklass viktigaste utländska partner.

Men Sverige är litet och Linköping ännu mindre så vad spelar ett sådant tillfälligt stopp för roll?

– Det kanske inte spelar stor roll, men varje beslut man tar får konsekvenser. Man kan aldrig argumentera att man är för liten för att göra skillnad, i så fall behöver vi aldrig göra något, säger Jessica Eek.

Hon tycker att det är viktigt att Linköping sätter ned foten för att markera.

– Vill vi ha demokrati så ska det gälla alla, och vill vi ha mänskliga rättigheter så kan vi inte trixa och fixa med det och låta samarbetspartners bete sig lite hur de vill. Det är en viktig markering, både mot egna medborgare och mot andra länders medborgare; vi accepterar inte vad som helst.

Muharrem Demirok (C) tror att det skulle ge effekt om man plötsligt lade samarbetet på is under en period.

– Det är ju en skarp signal när ens goda vän, i det här fallet Linköping, säger att det inte är ok det som händer.

Riskerar inte ett stopp – om än tillfälligt – att det blir negativa konsekvenser för exempelvis universitetet?

– Möjligen. Då bär de som har fördjupat samarbetet så mycket ett stort ansvar, säger Muharrem Demirok.

Han pekar på den förändring i attityd mot Kina som har visats den senaste tiden. På nationell nivå med kritik från Margot Wallström, men också den hållning som moderatledaren Ulf Kristersson har gett uttryck för.

– Vi är på väg mot en ny tid. Nu är det inte längre så puttenuttigt. Har man satt sig i ett så djupt samarbete som vi gjort så är det klart det får effekter. Ansvaret för detta är i såfall de som satt oss i den situationen.

Utbyte med Guangzhou

Under åren 2010 till 2014 gjordes fyra resor till Gunagzhou. Vid tre av dem deltog två representanter, en från dåvarande majoritet och en från dåvarande opposition.

Kostnaden var cirka 12 000 kronor per person (en snittkostnad) för en vistelse som omfattar tre dagar. Ibland kan besöken vara både längre och kortare.

Kostnad för visum tillkommer.

2010 november: Syftet ned resan att delta i Asian Games 16:e upplagan. Ann-Cathringe Hjerdt (M) och Birgitta Ståhl Öckinger (S) reste.

2012 november: delta i seminarium om stadsutveckling och i Guangzhou international urban innovation award-conference. Andreas Ardenfors (KD)

2014 mars: samverkan inom utbildning och forskning, näringslivsutveckling och forskning. Linköpings universitet var med. Paul Lindvall (M), Lena Micko (S).

2014 november: Guangzhou international urban innovation award-conference. Linköping deltog med ett tävlingsbidrag. Deltog också i International friendship cities conference. Paul Lindvall (M) och Kristina Edlund (S)

Under åren 2015 till 2018 gjordes fyra resor, totalt reste sex personer till Guangzhou under perioden.

Kostnaden i genomsnitt per person är 16 500 (en snittkostnad) för en vistelse som omfattar tre dagar. Ibland kan besöken vara både längre och kortare) Kostnader för visum tillkommer.

2015 november: Seminarium om stadsutveckling och etablering av gemensamt forskningscentrum för hållbar stadsutveckling. Tillsammans med Linköpings Universitet. Eva Joelsson (S)

2016 juni: Forskning och innovationsutveckling, näringslivsutveckling, utbildningsfrågor och äldrevård. Mikael Sanfridson (S).

2016 december: Invigning av forskningscentrum för hållbar stadsutveckling och delta Guangzhou urban innovation award ihop med Linköpings universitet. Helena Balthammar (S) och Paul Lindvall (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!