Trots en lugnare valborg – polisen stärker upp i helgen

Polisen stärker sina resurser i Linköping under valborg och 1 maj. "Vi kommer att ha ett extra öga på det som händer", säger polisinspektör Pär Fridh.

Inga samlingar vid brasor i år. Men polisen i lokalpolisområde Linköping kommer trots det att sätta in extra personal för att övervaka det som händer under valborg och 1 maj, uppger polisinspektör Pär Fridh.

Inga samlingar vid brasor i år. Men polisen i lokalpolisområde Linköping kommer trots det att sätta in extra personal för att övervaka det som händer under valborg och 1 maj, uppger polisinspektör Pär Fridh.

Foto: Magnus Andersson

Linköping2021-04-29 11:34

Linköpings kommun har utarbetat en plan som innebär att man kommer att ligga i beredskap under den kommande helgen, kopplat till de restriktioner som Folkhälsomyndigheten meddelat

Syftet är att snabbt kunna fatta, och verkställa ett förbud mot större folksamlingar, har kommundirektör Paul Håkansson uppgett i en tidigare intervju.

– Vi har en organisation som hanterar det här där vår säkerhetsenhet ingår. Här finns också fältsekreterare och ordningsvakter. Om det beslutas att en större grupp människor ska skingras och individerna inte hörsammar detta kan det bli aktuellt att slå larm till polisen, förklarade Håkansson.

Pär Fridh, polisinspektör och kommunpolis, uppger att man kommer att ha fler poliser i tjänst än under en vanlig helg i lokalpolisområde Linköping som också omfattar kommunerna Åtvidaberg, Kinda och Ydre.

– Styrkan som arbetar riktat mot valborg kommer att bestå av 13 poliser. Det är en kväll som tidigare varit förknippad med ungdomsfester och en hel del fylleri, men min känsla är att bilden har förändrats på senare år. Det har blivit lugnare och mer städat.

Fridh uppger vidare att det alltid finns en så kallad miniminivå av poliser som arbetar med den övriga ingripandeverksamheten, men att man väljer att avstå att berätta hur stor bemanningen är.

– Den gruppen kommer också att stärkas upp inför helgen, säger han och betonar att polisen inte har något tillsynsuppdrag vad gäller privata fester eller andra sammankomster.

– Däremot har vi till uppgift att kontrollera tillställningar som kräver tillstånd enligt den kommunala ordningslagen.

Ett annat fall där polisen kan ingripa är om någon bryter mot ett vistelseförbud som kommunen beslutat om.

Det skulle, enligt Paul Håkansson, kunna gälla om kommunen fått rapporter om att en större folksamling uppstått i en park eller annan offentlig plats.

– Om en sådan situation skulle inträffa har vi möjlighet att dela ut en ordningsbot på 2 000 kronor, om det visar sig att man inte har koll på vilka regler som gäller. Men som ett första steg kommer vi uppmana gruppen att skingra sig, säger Pär Fridh som hoppas kunna möta en lugn och stillsam helg, utan fylla och bråk.

– Vi lever i en särskild tid där det gäller att alla följer och tar ansvar för de restriktioner som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!