Trots breven: De vägrar sänka hastigheten

Anders Hofstedt skrev till flera myndigheter och krävde att hastigheten på väg 707 genom Ralstorp ska sänkas. Nu har han fått nej från flera håll. Men hoppet finns kvar.

Enligt Anders Hofstedt är det  liv och rörelse på väg 707 genom Ralstorp. Därför bör hastigheten sänkas.

Enligt Anders Hofstedt är det liv och rörelse på väg 707 genom Ralstorp. Därför bör hastigheten sänkas.

Foto: privat

Linköping2017-09-02 18:00

På väg 707 genom Ralstorp, strax utanför Linköping, är den tillåtna hastigheten 70 kilometer i timmen. Det är för mycket, särskilt med tanke på att många kör ännu fortare,menar Anders Hofstedt som har bott i elva år i Ralstorp. Han säger sig ha sett hur bilister störmänniskor och djur som rör sig i samhället samt ungdomar som rider över vägen för att komma till skogsvägen.

Därför skrev Anders Hofstedt till Linköpings kommun, Trafikverket, polismyndigheten och länsstyrelsen i början av året och förklarade sin syn på situationen. Och enligt honom även Ralstorpsbornas syn. Uppfattningen var att myndigheterna prioriterar bilister som åker genom byn i stället för byborna och deras liv. Och han ville att hastigheten sänks, helst till 20 kilometer i timmen eller i värsta fall till 30 kilometer i timmen. Han hade räknat ut att bilisterna skulle förlora en enda minut om hastigheten genom Ralstorp skulle sänkas till 20 eller 30 kilometer. Linköpings kommun yttrade sig inte om saken, medan både polisen och Trafikverket avslog Hofsteds begäran.

"Begränsningar av hastigheten får meddelas om det är motiverat av trafiksäkerheten, framkomligheten eller miljön. Utanför tättbebyggt område gäller bashastigheten (70 km/tim) om inget annat beslutats. Den aktuella vägen och vägmiljön är typisk för vägar på landsbygden. I trafikförordningen finns generella regler för alla trafikanter. Varje fordonsförare har ett ansvar att anpassa sin hastighet till rådande förhållanden", skriver Polismyndigheten Region Öst i sitt svar och därmed avstryker ansökan.

Nästan likadant svar fick Anders Hofstedt från Trafikverket fast myndigheten motiverade sitt beslut något mer och använde sig av fler ord.

– Jag vet inte varför både Trafikverket och Polismyndigheten tycker att det är okej att låta bilister att forsa fram i för hög hastighet genom en liten by så att husdjur, hittills katter, dödas och orsakar fara för alla som rör sig på vägen i Ralstorp, undrar Anders Hofstedt.

Han tror att myndigheterna inte har satt sig in i ärendet tillräckligt mycket och att de har en föreställning att Ralstorp är placerad på landet där det knappt finns någon bebyggelse eller liv och rörelse. Men så är det inte alls inne i samhället. Därför har Anders Hofstedt nu skickat fler bilder på Ralstorps centrala delar, till Länsstyrelsen i en förhoppning om att belysa situationen bättre och få till stånd en sänkning av hastigheten.

Hastigheten på väg 707 är länsstyrelsens yttersta ansvar och beslutet ska fattas efter att alla parter har yttrat sig.

Nu har Anders Hofstedt skickat fler bilder på Ralstorps centrala delar, till Länsstyrelsen i en förhoppning om att få till stånd en sänkning av hastigheten.
Nu har Anders Hofstedt skickat fler bilder på Ralstorps centrala delar, till Länsstyrelsen i en förhoppning om att få till stånd en sänkning av hastigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!