Socialstyrelsens hot om att Linköping kan få böta en miljon för brott mot socialtjänstlagen väcker ilska och frustration hos politiker och inom missbruksvården. Omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP) är irriterad.
Hon konstaterar att socialstyrelsen och Linköping tolkar lagen olika. Men hävdar att det sätt man arbetar med missbruksvård i kommunen ryms inom lagen.
I själva verket, påpekar hon, kan det sätt man jobbar i Linköping inom kort bli modell för alla kommuner.
De öppningarna ges, enligt Darell, i en lagrådsremiss från socialdepartementet där tillgänglighet till vård pekas ut som en viktig framgångsfaktor.
– I ett kapitel skriver man att regeringen ska se över nuvarande lagstiftning för att göra det möjligt att ge insatser som service. Precis som vi gör i Linköping, säger hon.
Roberto Felizia, verksamhetschef på Beroendekliniken på US, som samverkar med kommunen via Sankt Larsmottagningen är också han mycket kritisk till socialstyrelsens beslut,
Han förstår inte varför inte socialstyrelsen – till skillnad från kommun och landsting – kan se behovet av att agera snabbt. Det är viktigt att vård kan ges direkt, utan fördröjning, när en person är motiverad att ta emot den, påpekar han.
Socialstyrelsen tolkar lagens bokstav men missar lagens intention, anser både Linnea Darell och Roberto Felizia.
– Jag beklagar verkligen att socialstyrelsen går vidare med det här. Vi har många gånger förklarat att det i vår modell är patienterna och deras behov som är i fokus, säger Roberto Felizia.
Han betecknar modellen som en framgångsfaktor för kliniken.
Ekonomiskt innebär "Linköpingsmodellen" varken vinst eller förlust för kommunen, enligt Darell. Kostnaderna för att pröva olika ärenden minskar visserligen. Å andra sidan är det fler som söker vård, hävdar hon.