Tropikhuset har förändrats – nu öppnar det igen

Renoveringen har pågått sedan jul. Nu är både växterna och glassmaskinen redo för nyöppning.

Hampus Stenberg, arbetande förman hos Thormans Entreprenad får dit de sista växterna. Björn Brage och Birte Seiller pratar igenom projektet i bakgrunden.

Hampus Stenberg, arbetande förman hos Thormans Entreprenad får dit de sista växterna. Björn Brage och Birte Seiller pratar igenom projektet i bakgrunden.

Foto: Emil Gustavsson

Linköping2021-03-21 14:00

Med sina 17 meter sticker Tropikhuset ut i Trädgårdsföreningen. Anna Janse driver både Tropikhuset restaurang & café och café Belvederen, som båda varit stängda för renovering.

– Här öppnar vi på måndag (22/3), men på Belvederen väntar vi på värmen, säger Anna när vi slagit oss ner bredvid växtligheten i Tropikhuset.

Namnet till trots har de tropiska växterna byts ut mot medelhavsväxter. Växterna som försvunnit har i så stor del som möjligt återanvänts på andra platser. Återanvändning syns även i renoveringen.

– Markstenarna har vi vänt på och lagt ett nytt mönster. Även planteringsstenarna är sedan tidigare, säger Björn Brage. 

undefined
Den enorma växten Kastanjevin är i det närmsta den enda växten som är kvar. Den klättrar sig runt i stora delar av lokalen.

Han är projektledare hos kommunen och har varit involverad i flera renoveringar i Trädgårdsföreningen. Björn berättar med stor inlevelse om både utvecklingen i allmänhet och renoveringen i synnerhet.

– Både värme och ventilation är ordnad så det framöver också ska vara en så trivsam miljö som möjligt för besökarna, säger han.

Lägre växtlighet kommer även ge Anna och hennes personal en trevligare miljö att jobba i, med bättre uppsikt över restaurangen.

Just restaurangen och dess delvis nya utbud kommer på tal. Medelhavstemat kommer igen då Anna börjat tillverka egen mjukglass och gelato, en typ av italiensk glass.

– Dessutom ska vi ha á la carte-frukost. Vi tänker att nu vill man kanske inte gå till ett hotell och sätta sig med buffé, då tänker vi att vi kör det här istället, säger Anna Janse.

undefined
Anna Janse ser på när hennes mjukglass testas för första gången. Arvid Mohlin, arbetsledare hos Wilzéns, var snabbt framme. Den självutnämnda glassexperten från Söderköping, Björn Brage, var nöjd.

Birte Seiller, projektledare på Thormans Entreprenad, slår sig också ner. Hon har varit med från starten och har utifrån samtal med kommunens stadsträdgårdsmästare, Liselott Johansson, kommit fram med ett växtförslag, något vi nu ser resultatet av. Ett roligt uppdrag, men med en del utmaningar.

– Den stora risksituationen var när vi skulle frakta in de importerade växterna. Vi visste inte vad temperaturen skulle ligga på. Det hade inte gått om det var minusgrader, men vi hade tur och det var tillräckligt varmt, säger Birte Seiller.

Å andra sidan var det också ett tacksamt jobb.

– Det är unikt, så det är ganska lätt att få till wow-känslan. Nu har vi också fler växter som blommar, så det kommer hända mer för besökarna, säger Birte.

Efter en positiv sommar för Tropikhuset har restriktionerna skärpts. Nu är det nyöppning mitt i pandemin.

– Det kan nog bli en lugn och trygg start. Folk är mer trevliga, förstående och medmänskliga under pandemin, säger Anna Janse.

undefined
Lägre växtlighet ska ge personalen bättre uppsikt över den grönskande lokalen. Nu ska bara möbleringen på plats innan nyöppningen.
undefined
Tropikhuset restaurang & café sticker ut med sin udda form.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!