Trenden bruten - nu minskar utbildningen

För första gången på tre år minskar både utbildning och representation i de kommunala bolagen. Störst är minskningen på Tekniska verken.

LINKÖPING2012-06-04 07:00

Efter att utbildningskostnaderna i Linköpings kommunala bolag växt stadigt under flera års tid tycks trenden nu vara bruten. Den totala minskningen handlar bara om drygt 100 000 kronor, men på Tekniska verken är trendbrottet tydligt. Där har utbildningen minskat med dryga miljonen och representationen med nära 200 000 kronor.

Sparar ni?

- Det gör vi alltid. Jag upplever att vi har en väldigt hög kostnadsmedvetenhet i organisationen, säger Peter Forssman, ekonomi- och finansdirektör på Tekniska verken.

Han berättar att orsaken till minskningen är att varken chefsutbildningar på Kungliga tekniska högskolan eller utbildningar för drifttekniker genomfördes förra året. Att representationen har sjunkit förklarar Peter Forssman så här:

- Det är helt enkelt en effekt av många bäckar små.

Finns det något samband med att ni fick ny vd hösten 2010?

- Nej, det vågar jag påstå att det inte finns. Kulturen inom företaget har inte ändrats och föregående vd var också mycket sparsam med representationen, säger Peter Forssman.

Även i Arenabolaget och Lejonfastigheter har utbildningskontot krympt - med 70 000 respektive 90 000 kronor. Samtidigt som representationen har ökat med 40 000 respektive 120 000 kronor.

- Vi har inte ändrat någonting utan betraktar vi en konferens som utbildning så är det utbildning. Däremot kommer vi att dela på resorna till och från utbildningen i år, säger Jonas Johansson, ekonomichef på Lejonfastigheter.

Beror på hockey

Att representationen ökade förra året beror på att hockeymatcherna började bokföras säsongsvis i stället för årsvis, enligt ekonomichefen. Något som styrks av de låga representationskostnaderna 2010.

Jonas Johansson tror att årets utbildning kommer att öka på grund av Lejonfastigheters många nyanställningar.

Inget av bolagen ser något samband mellan Correns granskning och de minskade kostnaderna för utbildning.

- Nej, inte alls. Vi ändrar inte strategi för att vi blir granskade, utan vi kör på som vanligt, säger Arenabolagets vd Johan Rustan.

Att utbildningen var hög 2010 berodde i stället på ett nytt affärssystem, menar han.

Inget av de tillfrågade bolagen upplevde granskningen som påfrestande, utan samtliga påpekar att det ingår i rollen för kommunala bolag.

- Det är nyttigt att själv bli granskad jämfört med att titta på när andra granskas. Det gör att man blir mer medveten och tänker en extra gång, säger Jonas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om