Trendbrott – företag i Linköping vågar anställa igen

För första gången på ett helt år har antalet nyinskriva arbetslösa i Linköping börjat minska – både totalt och bland unga mellan 18 och 24 år. "Flera arbetsgivare vågar anställa igen".

Trendbrott: Antalet nyinskrivna yngre minskade med 22 procent från 167 till 129 personer, medan antalet som fick jobb mer än fördubblades – jämfört med mars 2019.

Trendbrott: Antalet nyinskrivna yngre minskade med 22 procent från 167 till 129 personer, medan antalet som fick jobb mer än fördubblades – jämfört med mars 2019.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2021-04-26 06:00

Det säger Jessica Ängshammar, sektionschef på arbetsförmedlingen i Linköping.

Det positiva trendbrottet började i mars efter att antalet nyinskrivna och arbetsökande totalt sett har ökat tolv månader i rad – jämfört med samma period året innan. Arbetslösheten har drabbat de yngre vuxna hårdare än de övriga.

Enligt arbetsförmedlingens statistik över Linköpingsbor mellan 16 och 64 år ökade antalet öppet arbetslösa och de sökande som deltog i olika arbetsmarknadsprogram under 2020 med 15,9 procent – från 7 563 till 8 767 personer. Om vi bryter statistiken och bara tittar på personer mellan 18 och 24 år är den ökningen högre.

I december 2020 var 1 142 unga Linköpingsbor öppet arbetslösa eller sökande i program, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med 2019. Antalet nyinskrivna arbetssökande har också under de gångna månaderna ökat procentuellt mer bland de mellan 18 och 24 år än totalt. Men i mars vände det.

Antalet nyinskrivna yngre minskade med 22 procent från 167 till 129 personer, medan antalet som fick arbete mer än fördubblades från 42 till 93 – jämfört med mars 2019.

– Många jobb inom handel, restaurang och hotell samt inom nöjesbransch försvann under pandemin. Och det är där som många av de yngre utan en utbildning kunde få sitt första eller andra jobb. Det är fortfarande tufft att få jobb, men det har börjat lätta. Det är också lättare att få jobb om man har en gymnasieutbildning, men ändå svårare än tidigare, säger Jessica Ängshammar.

I mars nyanmäldes nästan 3 000 platser på arbetsförmedlingen i Linköping, vilket är 32 procent fler än samma månad förra året. Även om den negativa trenden har brutits är Jessica Ängshammars budskap till de yngre att inte pusta ut.

– Jag vill säga bara en sak till ungdomar. Läs. Gå och studera för att komma vidare. Det är det enda som man kan lita på hjälper.

Förra sommaren skrev vi om elever som har gått sista året på olika yrkesprogram på Anders Ljungstedts Gymnasium. Under mars 2021 har vi ringt ett 20-tal och frågat hur det gått att söka jobb och kollat vilka jobb de fått. De flesta har ändå lyckats hitta ett arbete, men ytterst få inom de yrken som de har utbildat sig till. En av dessa få är Ninni Lemvig som nu jobbar som frisör. Hennes klasskompis Wilma Molijn fick ett jobb i en annan bransch, men hon trivs med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!