Trendbrott – allt fler tjejer vill bygga och stensätta

Aldrig tidigare har så många tjejer börjat läsa byggprogrammet i Linköping som i år. "Äntligen en riktig tjejboom", säger Magnus Almberg, yrkeslärare på Anders Ljungstedts gymnasium.

Girl power: Clara Carmesten, Ida Zenob och Evita Eriksson, elever på Anders Ljungstedts gymnasiums bygg- och anläggningsprogram.

Girl power: Clara Carmesten, Ida Zenob och Evita Eriksson, elever på Anders Ljungstedts gymnasiums bygg- och anläggningsprogram.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-11-19 15:00

Av 89 elever i årskurs ett på Ljungstedtska gymnasiets bygg- och anläggningsprogram är 28 tjejer. Det kan jämföras med fem tjejer som går i årskurs två och elva som går i trean.

– Det vanliga är att mellan 10 och 12 tjejer söker sig till oss på bygg. Att så många började i höstas är härligt och viktigt ur jämställdhetsperspektiv. Alla vill ju ha jämställda arbetsplatser, dessa fungerar bättre och alla mår bättre om det finns en blandning, säger Magnus Almberg.

undefined
Clara Carmesten, Magnus Almberg, Ida Zenob och Evita Eriksson - alla tre tjejer lyfter fram sin lärares stora engagemang som en viktig faktor till deras trivsel på skolan.

Tjejerna oroas inte över att den rådande lågkonjunkturen ska påverka deras chanser att få jobb. När det var dags för deras praktik erbjöd många arbetsgivare praktikplatser just för tjejer. Och de fick visa vad de går för.

– Vi har jobbat med alla arbetsuppgifter, det var ingen som sa till oss att vi inte borde göra vissa saker därför att vi är tjejer. Vi blev positivt överraskade på arbetsplatsen. De enda som reagerade var förbipasserande, som såg oss jobba med betongplattor, men de flesta reagerade positivt även om några undrade "om jobbet inte var för tungt för tjejer", säger Evita Eriksson.

undefined
Allt vanligare syn: Ida Zenob, Evita Eriksson och Ida Wallentin på praktik på företaget Strandbergs stensättning som förser gångbanan på Vasavägen med betongplattor.

Hon och hennes klasskompis Ida Zenob går i trean på mark- och anläggningsprogrammet, och båda har bland annat praktiserat som stensättare hos Strandbergs stensättning – de har lagt betongplattor på gångbanan längs Vasavägen.

– Jobbet var inte tungt för oss tjejer. Det finns maskiner och hjälpmedel, det är inte råstyrka som krävs utan skicklighet, säger Ida Zenob.

undefined
Ida Zenob visar hur man sätter sten, något som hon och kompisen Evita Eriksson börjar bli jätteduktiga på.

Vi träffar Ida Zenob, Evita Eriksson och Clara Carmesten på skolan. De gläds också för att så många nya tjejer har kommit in på byggprogrammet – Ida, Evita och Clara, som går i trean respektive tvåan, är inte riktigt bortskämda med det. Clara Carmesten går på husbyggnad och hon är ensam tjej med 35 killar i klassen. Det händer att någon lärare säger "kom igen grabbar" och glömmer att Clara är tjej, men i det stora hela är hon väldigt nöjd med sin utbildning.

undefined
Det händer ibland att Clara Carmesten kallas för kille. I hennes klass går 35 killar och hon. Inte en gång har hon hört "kom igen grabbar".

Hon vill bli plattsättare och göra kök och badrum när hon är klar med utbildningen.

– Det är som att lägga ett pussel. Jag blir glad av det kreativa skapandet och av att se hur jobbet växer och blir av, berättar Clara som ser fram emot sina praktikveckor.

Det som alla tre tjejer har gemensamt är att de inte vill sitta på ett kontor utan vill göra något praktiskt och kreativt – något som ska finnas kvar. Som till exempel gångbanan med betongplattorna längs Vasavägen. Och alla tre ser fram emot att börja jobba direkt efter att de har tagit studenten.

undefined
Förebilder: Ida Zenob, Evita Eriksson och Clara Carmesten på byggprogrammet på Anders Ljunstedts gymnasium.

– Konjunkturen kommer att vända, men även i lågkonjunktur, när man slutar bygga hus, fortsätter man satsa på att bygga infrastruktur. Det kommer att behövas många arbetare och redan nu råder det brist inom inriktning mark och anläggning. Alla vill anställa tjejer, men det är viktigt att arbetsgivarna hänger med i utvecklingen så att tjejerna kommer ut till sjysta arbetsplatser, säger Magnus Almberg.

undefined
Ida Zenob och Evita Eriksson ser fram emot att börja jobba som stensättare efter att de har tagit studenten på Anders Ljungstedts gymnasium.

Lotta Nordesjö Dahm, bransch- och föreningsansvarig på byggföretagen i Östergötland, har jobbat länge för att få fler kvinnor in i bygg-yrket och är nöjd med att det rör på sig i skolvärlden.

– Vi jobbar hela tiden med mångfald. Branschen är helt öppen för att rekrytera tjejer. Det är viktigt för oss att det kommer in fler tjejer på byggutbildningar. Det ger ringar på vatten, ju fler som kommer in, desto fler blir intresserade. Vi hoppas att det här inte bara är en trend utan att det ska bli det nya normala, säger hon.

Fakta bakom tjej-boomen

Läsåret 23/24 blev 2 542 elever antagna till nationella program i årskurs 1 på gymnasieskolor i Linköping.

Av de antagna valde 60 procent högskoleförberedande program och 40 procent yrkesprogram. Andelen som antagits till yrkesprogram har ökat med drygt 2 procentenheter jämfört med ifjol.

Om man ser på hur flickor respektive pojkar sökt är det fortsatt så att flickor i större utsträckning än pojkar väljer ett högskoleförberedande program. Men andelen flickor som väljer yrkesprogram ökar ändå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!