Trendbrott – färre utnyttjar sin rösträtt

De preliminära valresultaten visar att det är färre som utnyttjat sin rösträtt nu jämfört med förra valet. Tiotusentals östgötar och Linköpingsbor valde att stanna hemma på valdagen, ett trendbrott jämfört med tidigare val.

Valdeltagandet var i år lägre än i förra valet. Drygt 84 procent av de röstberättigade röstade i riksdagsvalet, nästan tre procent färre än sist. I valen till fullmäktige i Region Östergötland och Linköpings kommun var det omkring 82 procent, vilket är nästan fyra procent lägre än förra valet.

Valdeltagandet var i år lägre än i förra valet. Drygt 84 procent av de röstberättigade röstade i riksdagsvalet, nästan tre procent färre än sist. I valen till fullmäktige i Region Östergötland och Linköpings kommun var det omkring 82 procent, vilket är nästan fyra procent lägre än förra valet.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-09-20 11:00

Östgötarnas valdeltagande i riksdagsvalet har minskat med nästan tre procent sedan förra valet. I regionvalet och kommunalvalet till Linköpings kommunfullmäktige har valdeltagandet minskat med ungefär fyra procent. 

Richard Öhrvall är doktor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och forskar om valdeltagande. Han menar att det i nuläget är svårt att veta varför valdeltagandet har gått ner. 

– Det är lite tidigt att säga något om det. Det krävs att man undersöker det närmare först. Den stora undersökningen av valdeltagandet som Statistiska centralbyrån gör efter varje val kommer ju inte att vara klar förrän till sommaren.

I Linköpings valdistrikt Skäggetorp 1, där Skäggetorp centrum ingår, var valdeltagandet över 65 procent i kommunalvalet 2018. Enligt det preliminära resultatet för årets kommunalval är motsvarande siffra drygt 56 procent, en minskning med nästan nio procent.

– Det man generellt kan säga är att när valdeltagandet minskar så går det ner mer i de grupper som redan har lägre valdeltagande, som socioekonomiskt utsatta områden. 

Han berättar också att valdeltagandet hos utländska medborgare generellt är lågt. 

Kan det konfliktfyllda tonläget i den politiska debatten minska viljan att rösta?

– Ett upptrissat politiskt läge med olika sidor som tydligt positionerar sig mot varandra kan istället bidra till högt valdeltagande. Däremot kan ompositioneringen på den politiska arenan påverka. Exempelvis när partier som man tidigare inte velat samarbeta med, nu ingår i nya samarbeten, då kan det bli svårt för dem som inte gillar den utvecklingen att hitta en ny politisk tillhörighet. 

Vad skulle annars kunnat påverka?

– Vi vet inte heller hur köerna har påverkat eller vilka andra faktorer som kan förklara nedgången. Det krävs att man tittar närmare på det först. Man ska också komma ihåg att valdeltagandet är väldigt högt i Sverige jämfört med andra länder. Sedan valet 2002 har det stigit totalt sett i hela landet, fyra val i rad. Det vi ser idag är ungefär i nivå med 2010.

I årets val var det 22 645 Linköpingsbor och 67 969 östgötar som valde att inte rösta i kommunal- respektive regionval. Valdeltagandet i regionvalet var drygt 81 procent och i Linköpings kommunalval 82 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!