Tredjeklassare har koll på rent vatten

Varenda tredjeklassare i Hjulsbro vet precis allt om vad som inte får spolas ner i toaletten (varken snus, nylonstrumpor eller mediciner). De vet numera också en del om att fotografera hajar.

I reningsverket. Tredjeklassare på studiebesök.

I reningsverket. Tredjeklassare på studiebesök.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-03-13 20:15

Mattias Klum, världsfotograf och filmare, besökte reningsverket i Nykvarn i Linköping samtidigt som tredjeklassarna.

Han berättade både om hur viktigt det är att vi är rädda om naturen och om vårt vatten – och vad som händer om man har dykt till 60 meters djup och råkar släppa ut några luftbubblor ur ansiktsmasken när man träffar en vithaj.

– Vithajen kan bli jätterädd! Och hoppa till så här! visar Mattias Klum för de spänt lyssnande Hjulsbrobarnen.

De vill veta allt om vargar, örnar, ormar och elefanter och hur det är att sova i ett träd och vakna av att en apa bajsar på en, eller av att en morgonsur tiger vrålar ut sitt missnöje.

Mattias Klum jobbar sedan något år tillbaka som vattenambassadör i Sverige, på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten. Han reser runt i landet och pratar om hur vi ska kunna värna vårt vatten.

– Vi är 7,4 miljarder människor i världen, och just här, i vårt lilla nordliga område, har vi forfarande rent friskt vatten i våra kranar, säger han.

– Det är unikt, och det måste vi säkra.

Själv har Mattias Klum egentligen alltid sysslat med vatten: regnskogar, korallrev, djupa hav, svenska sjöar. Ända sedan han var en liten pojke har han krupit runt och fascinerats av naturen. Han har varit naturfotograf i mer än 30 år, filmare i mer än 20 och ligger bakom elva dokumentärer och 14 naturböcker.

En fotobok till ska det bli nu, när han har rest runt i Sveriges 21 län och dokumenterat vattnet och dess ursprung under olika årstider.

– Väldigt många vet väldigt lite om varifrån vattnet kommer och vart det tar vägen, säger han, men vi kan bli ambassadörer för en hållbar framtid genom vårt eget agerande i vardagen. Och barn är fantastiska ambassadörer. De kan vara mycket stränga och hålla koll på de vuxna.

Tredjeklassarna från Hjulsbro är redan ganska duktiga på att sortera skräp och hålla koll på vad som ska i gröna påsen, vad som ska i sophinken och vad som är tillåtet i toaletten.

– Bara bajs och kiss och toapapper, förklarar de, och kanske om man spyr.

– Bra, berömmer Mattias Klum.

Och så berättar han om kretsloppet.

– Allt hänger ihop, säger han, om vi är i Afrika eller i Indien med tigrar. Därför är det viktigt för alla på hela jorden att vi är rädda om naturen och rädda om vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!