Valdeltagandet brukar se olika ut för olika stadsdelar i Linköping. Förra valet, och även i tidigare val, var det betydligt lägre i vissa områden. I de socioekonomiska utsatta trakterna som Ryd, Berga och Skäggetorp låg siffrorna på 74.9, 78.1 respektive 67.6 procent – den lägsta var cirka 20 procent lägre än stadens genomsnitt.
Med förhoppningen om att påverka statistiken har tre förstagångsväljare startat projektet Jalla rösta. Idén, som föddes i november 2021, bygger på att ta Järvaveckan till Linköping. Det handlar om att skapa en scen för politiska diskussioner just i de områden där valdeltagandet är lågt. Det är Stadsmissionen och UngPuls som har samarbetat för att finansiera projektet.
– Vi spånade idén och märkte tidigt att det var grov hopplöshet, sedan kom vi i kontakt med Stadsmissionen i mars och de hjälpte oss, säger Malik, en av ungdomarna bakom satsningen.
"Jalla" betyder "kom igen" eller "skynda dig" på arabiska. Så Jalla rösta motsvarar "Kom igen och rösta!". Ett passande namn som skapar igenkänningsfaktor, tänkte Malik, Bawan och Sara som själva är uppvuxna i Ryd, Skäggetorp, respektive Berga. Namnet, som började som ett skämt, är inspirerat av kollegan Ronja Kyndel.
– Vi har länge sett hur invånarna i de här områdena glöms bort, inte hörs och inte tas på allvar, trots att deras röster borde höras allra högst. Vi har sett hur unga börjar tappa hopp om de svenska myndigheterna. Idag står vi här tillsammans för att höra och höras. Vi unga är experter på våra områden, men det verkar politikerna glömma bort, säger Malik, som tillsammans med Bawan och Sara, inviger projektets första event i Ryd.
Under en blöt, grå fredagseftermiddag intogs scenen av kommunpolitiker i Linköping. Det diskuterades bland annat lag och ordning, integration och trygghet. Malik, Bawan och Sara modererade.
Vem har kontroll över situationen i de utsatta områdena, löd ungdomarnas första fråga.
Politikerna, oavsett parti, uttryckte hur fruktansvärt det var, men de hade olika lösningar på problemet. Vissa tyckte att man skulle ha fler kameror och hårdare straff och andra tyckte att man borde satsa på utbildning, medan för somliga handlade det om att lära sig om de svenska värderingarna. Detta var Kristdemokraternas uttalande som inte togs så positivt emot av bland annat Miljöpartiet.
– Politikerna var duktiga men vi ska inte behöva jaga dem för att de ska komma hit, säger Sara Habane efter de långa politiska debatterna.
När ungdomarna fick frågan om deras viktigaste valfråga sa de att säkerhet och trygghet var det första de tänkte på.
– Jag önskar att jag kunde säga att min viktigaste valfråga var fritid. Vi är unga. Vi ska egentligen tänka på fritiden, men tryggheten kommer först, säger Bawan.
Förutom kommunpolitiker fanns det andra aktörer på plats. Byrån mot diskriminering i Östergötland fannas bland de inbjudna.
– För att skapa ett samhälle fritt från diskriminering krävs det lagar, något som skulle kunna vara en valfråga, säger Karin Granholm, utbildningsansvarig på Byrån mot diskriminering.
Trots regnet dök några invånare från Ryd upp och lyssnade på vad politikerna hade att säga. Vi frågade några Rydsbor om vilken deras viktigaste valfråga är.
Iman Ismail är 20 år och ska rösta för första gången. För henne är det lite oklart.
– Jag vill veta hur man tänker öka tryggheten och säkerheten i våra utsatta stadsdelar, säger hon.
Detsamma tycker systrarna Rickana och Lulia Tekeste, 21 respektive 17 år.
– Jag tycker att politikerna ska fokusera på där det är dåligt istället för att bygga nytt hela tiden, säger den yngre systern.
– Att främja utbildning är något som är viktigt för mig och för de som växer i förorten, säger Meimene Khalil, 19 år, läkarstudent från Ryd.
Meimen Khalils vän och studiekamrat, Reem Al-Shahbaz, tycker att miljö är den absolut viktigaste valfrågan.
För Madina är två saker viktiga: att göra språkstudierna mer tillgängliga och att fler ska få jobbmöjlighet.
– Det gör ont att Ryd har fått ett sådant rykte. Vi försöker så gott vi kan. Jag vet att Ryd är ett fint område och jag hoppas att politikerna märker att det finns jättebra människor här i Ryd, säger Malik om sin stadsdel.