Personerna, två män och en kvinna – alla mellan 30 och 50 år och hemmahörande i Linköping – har suttit häktade sedan juni då polisen slog till mot en av deras bostäder. Trion är misstänkt för grova narkotikabrott.
I hemmet hittade polisen nästan 1,9 kilo amfetamin och lite mer än ett halvt kilo cannabis som nu har analyserats.
Eva Nemec Nordh är chefsåklagare.
Hur förvarades drogerna?
– Jag vill inte gå in på sådana detaljer i nuläget.
Tillslaget mot bostaden tidigare i somras gjordes efter att internationell polis infiltrerat den krypterade telefontjänsten Anom i det som kallats operation Trojan Shield. Tjänsten har använts av 12 000 kriminella världen över för att planera, koordinera och kunna genomföra brott.
– Datamängden i det här fallet analyseras just nu. Arbetet är inte klart. Men vi vet att det har levererats mer droger än vad polisen har tagit i beslag.
Eva Nemec Nordh påpekar att mycket av den tekniska utredningen återstår.
– Min bedömning är att det krävs ytterligare en månad innan åtal kan väckas.
Bland annat ska fingeravtryck och beslagtagna mobiler analyseras och pengaöverföringar spåras.
Vilken tyngd de knäckta Anom-meddelandena får i rätten återstår att se.
Material från en tidigare knäckt krypteringstjänst, Encrochat, har ifrågasatts av bland annat försvarsadvokater på grund av oklarheter kring polisens metod för inhämtning av material.
Hur ser du som åklagare på bevisläget?
– Jag vill inte föregå tingsrättens bedömning. För mig är materialet avgörande för att veta hur brottet är organiserat. Jag är medveten om invändningarna mot till exempel Encrochat, men jag hoppas att den här bevisningen är avgörande och att den kommer att tillmätas stor betydelse.
Samtidigt påpekar hon att det inte räcker för åklagarsidan att ha tagit del av konversationen, de måste även bevisa vem som skrivit vad.
– Men kan man komma i mål med det så menar jag att meddelandena har lika stor betydelse som andra hemliga tvångsmedel som vi använder inom svensk lag, så som hemlig avlyssning, säger Eva Nemec Nordh.
Drygt 800 personer greps världen över i operation Trojan Shield. Över åtta ton kokain togs i beslag tillsammans med 250 skjutvapen, 55 lyxfordon och motsvarande över 48 miljoner dollar. Förhållandevis många av de gripna, 155 personer, kopplas till svensk gängkriminalitet. I polisregion Öst, där Linköping ingår, greps tio personer under insatsen.