Tre gymnasieprogram stryks

Alldeles för få sökande gör att tre program på kommunens gymnasieskolor stryks från utbudet i höst. Teknikprogrammet på Berzan och ekonomiprogrammet på Folkunga utökas.

Foto: Montage/ Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-03-19 15:10

Det är Handels- och administrationsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium som stryks, liksom Estetiska programmet med inriktning estetik och media på Berzeliusskolan och Spetsutbildning inom hållbar utveckling på samhällsvetenskapsprogrammet på Folkungaskolan.

Handelsprogrammet på Ljunkan har i år fått elva sökande, varav nio är obehöriga och sju inte kommer från Linköpings kommun. Dessutom erbjuder tre friskolor i kommunen just detta program.

– Därför gör vi inget intag i år, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (FP).

Det estetiska programmet med inriktning estetik och media på Berzan lockade bara två förstahandssökande, så det kommer inte igång. Fyra fristående skolor har utbildningen.

Spetsutbildningen på samhällsvetenskapsprogrammet har haft sjunkande elevantal i flera år. Inför hösten var det bara fyra som sökte i första hand.

– Med så få elever är det svårt att hålla kvalitén uppe, säger Karin Granbom. En universitetskurs ingår i utbildningen, och den kan inte hållas igång med det låga elevantalet.

Varför är det så få som söker?

– De elever man vänder sig till väljer ofta det naturvetenskapliga programmet i stället, säger bildningschef Tommy Johansson, eftersom det ger bredare behörighet till universitetet.

Nu försvinner inte den hållbara utvecklingen från gymnasieskolan i Linköping i alla fall. Folkungaskolan kommer att erbjuda kurser på området som alla gymnasieelever i kommunen har möjlighet att välja.

Drygt 2 000 niondeklassare har gjort sina preliminära ansökningar till gymnasieskolorna i Linköping inför hösten. Två tredjedelar väljer en kommunal skola i första hand. Det betyder att trenden att friskolorna tappar elever till de kommunala skolorna har bromsats.

Allt fler som söker kommunala gymnasieutbildningar väljer högskoleförberedande program. Samhällsvetenskapsprogrammet lockar flest och Katedralskolan är den mest sökta skolan med 19 procent av alla förstahandsansökningar.

På Berzeliusskolan har intresset för teknikprogrammet ökat kraftigt och därför utökas programmet med en klass till 160 platser. På Folkungaskolan utökas platsantalet på ekonomiprogrammet till 96.

– Det är glädjande att så många vill studera naturvetenskap och teknik, säger Karin Granbom Ellison.

22 procent av de som söker till gymnasieskolan är ännu inte behöriga till sitt förstahandsval.

Yrkesprogrammen lockar färre

64 procent av de sökande till Linköpingsgymnasierna väljer ett högskoleförberedande program.

74 procent av de som utbildat sig till rörmokare, fastighets- och servicetekniker fick jobb inom tre år efter examen, visar färsk statistik.

Också elever på fordonsprogrammet, bygg, el, industri och omvårdnad har lätt att få jobb.

Av dem som gått estetiskt program, media, barn och fritid, livsmedel eller naturvetenskapsprogrammet hade mindre än hälften fått jobb tre år efter examen.

Trenden med färre elever på yrkesprogram gäller inte överallt. I exempelvis Jämtland är intresset stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om