Tre generationer Brunskog har lämnat stora avtryck

När arkitekten Lars Brunskog avled i somras avslutades en epok i Linköpings byggnadshistoria.

Katedralskolan är ett av Axel Brunskogs främsta verk. Byggnaden togs i bruk vid skolstarten i september 1915. Formspråket är tydligt, här skall pojkar fostras till män. Före 1930 hade flickor bara möjlighet att läsa vid privata gymnasier.

Katedralskolan är ett av Axel Brunskogs främsta verk. Byggnaden togs i bruk vid skolstarten i september 1915. Formspråket är tydligt, här skall pojkar fostras till män. Före 1930 hade flickor bara möjlighet att läsa vid privata gymnasier.

Foto: Aero Material AB/Stadsarkivet/1932

Linköping2023-09-16 13:00

Vår stad

Det Brunskogska arkitektkontoret grundades i 1908 av Axel Brunskog, morfar till Lars. Under drygt hundra år kom tre generationer Brunskog att rita hundratals hus i Linköping.

Enligt familjetraditionen var det närmast en slump som gjorde att Axel Brunskog slog sig ned i vår stad. På en tågresa tipsade en studiekamrat Axel om att det var goda utsikter för en ung arkitekt att etablera sig i Linköping. 

När Brunskog flyttade till Linköping pågick uppförandet av Centralpalatset efter ritningar av en stockholmsarkitekt. Byggherrarna uppfattade dock fasaderna som lite omoderna, varför Brunskog, som sitt första kända uppdrag, fick ge fasaden mot Stora Torget en mer tidsenlig utformning. Det är därför Centralpalatset har helt olika formspråk mot torget och mot Bokhållare- och Nygatorna. 

Sitt första större nybyggnadsuppdrag, Hospitalstorget 1, fick Brunskog i mars 1908. På grund av byråkratiska problem kunde byggnaden färdigställas först 1911. Den äldsta större bevarade byggnad som Brunskog ritat i Linköping är vattentornet på Kanberget. Ritningarna till det statusobjektet godkändes i maj 1909. 

Brunskog ritade även 1910-talets två största nybyggnadsföretag i Linköping, Katedral- och Folkungaskolan. Allt sedan slutet av tiotalet kom han även att svara för ritningarna för de följande decenniernas omfattande utbyggnad av sjukhusområdet.

Axel Brunskog intog mycket snabbt positionen som stadens ledande arkitekt. En roll han behöll ända till sin bortgång 1946.

Hans avlägsne släkting, sedermera även svärson, Herbert Brunskog anställdes i firman 1938. Efter Axel Brunskogs bortgång övertog han ledningen av kontoret. Han fick landstingets fortsatta förtroende och svarade under de påföljande 20 åren för ritningarna vid lasarettets fortsatta utbyggnad.

Ett av Herbert Brunskogs bästa verk, regionens kanslihus på S:t Larsgatan 49, stod färdigt hösten 1963. Det är ett av Linköpings allra finaste exempel på tidig sextiotalsarkitektur. 

Herberts son Lars började 1968 på kontoret för att 1981 överta ledningen. Bland Lars verk kan den moderna – men skickligt anpassade till de angränsande bostadshusen – år 1996 färdigställda fastigheten mellan Junkersgatan och Folkungagatan invid Västra vägen nämnas. Lars svarade även för ritningarna när det av hans morfar ritade vattentornet byggdes om till bostadshus.

Lars, och därmed också de tre Brunskogarnas, sista bidrag till Linköpings byggnadsbestånd var den 2017 färdigställda utbyggnaden av Frimis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!