Linköping får ny stadsarkitekt efter tre år

Efter tre år utan får Linköping nu äntligen en stadsarkitekt. Han heter Erik Adolfsson och är planeringsarkitekt.

Planarkitekt Erik Adolfsson blir ny stadsarkitekt i Linköpings kommun.

Planarkitekt Erik Adolfsson blir ny stadsarkitekt i Linköpings kommun.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2021-06-24 18:30

– Titeln stadsarkitekt är egentligen lite omodern, även om rollen är viktig. Det är inte som förr när stadsarkitekten själv gjorde alla ritningar. Vi är en hel förvaltning som tillsammans ska verka för god arkitektur i staden, säger Erik Adolfsson.

Även om tjänsten är ny för honom så är arbetsplatsen desto mer välbekant. I tio år har han varit planarkitekt på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköping. Det senaste året som strateg för arkitektur och gestaltning. I den rollen har han redan provat delar av den nya tjänsten och fungerat som bollplank på plankontoret.

– Många har höga förväntningar på rollen som stadsarkitekt, att man ska förverkliga vissa projekt eller stoppa andra, men så är det inte. Istället ska stadsarkitekten fungera som smörjmedel mellan olika aktörer.

Så vad gör en stadsarkitekt?

– Det handlar om att verka för kvalitet och för den byggda miljön samt vara stöd och dialogpart till både kollegor och byggaktörer.

Vad kan du bidra med? 

– Jag vet hur processerna i kommunen fungerar och har förmågan att hitta konstruktiva lösningar. Genom tidigare erfarenhet har jag också förståelse för privata aktörers intressen.

Adolfsson vill vara en modern stadsarkitekt.

– Vi vill ha en levande stad som också är miljömässigt hållbar. Det handlar också om att få ut bästa möjliga resultat av de projekt som planeras i staden. 

Fast stadsarkitekten är inte inblandad i alla stadens projekt.

– Det går inte riktigt att komma in i den här rollen med en egen vision om hur man ska sätta sitt avtryck. Stadsutveckling och tillväxt är ju något som hela tiden pågår. Det ligger inte inom stadsarkitektens kontroll, utan handlar om att föra dialog och se till att staden får högkvalitativ arkitektur. 

Erik Adolfsson har tidigare arbetat med bland annat projektet Vallastaden. 

– Det är väldigt häftigt för det är ett storskaligt experiment. Som ett stadsbyggnadslaboratorium. Från det kan vi dra lärdomar både nu och senare över tid. Vissa saker ser vi inte förrän om kanske fyrtio år, säger Adolfsson. 

Att tjänsten som stadsarkitekt äntligen tillsatts möttes av positiva reaktioner från politiskt håll.

– Det blev jubel i nämnden när vi fick höra att Erik utsetts till stadsarkitekt. Han är helt rätt person för uppgiften och han har i praktiken haft den här rollen det senaste året. Nu får han titeln också, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!