2020 gjorde Sveriges Radio en stor enkät bland landets kommuner. SR konstaterade då att ingen av Östergötlands kommuner har någon handlingsplan mot prostitution, trots att mycket ansvar läggs på just kommunerna i regeringens handlingsplan.
– Jag minns att frågan var uppe på tapeten och Linköpings kommun lovade att en handlingsplan skulle tas fram. Det var möten med både Novahuset och polisen. Sedan bara dog det, säger Paulina Bengtsson, grundare av Novahuset och föreläsare inom ämnena prostitution och sexuellt våld.
Hon är frustrerad över att det pratas mycket från politiskt håll – men görs för lite.
– Jag blir rätt uppgiven och förbannad. Det är människor vi pratar om. Ofta unga människor som samhället skiter i. Det är våra politiker som måste dra i den här frågan. Andra handlingsplaner kan gå jättefort att ta fram, det handlar om prioriteringar.
Kan en handlingsplan verkligen få bukt med prostitutionen?
– Nej, inte på egen hand. Det behöver göras massor. Men en handlingsplan sätter ljus på den här frågan. Framförallt behövs mer utbildning för personalen inom våra myndigheter som möter de här personerna. Kunskapsbristen är stor.
Paulina har själv varit med och stöttat prostituerade i deras möten med myndigheter.
– Om en människa signalerar att han eller hon vill sluta sälja sex, måste myndigheterna ha kunskap nog att stötta den personen direkt. Man ska inte få beskedet att man inte får något bidrag, eftersom personen har mottagit för många betalningar via swish.
Correns granskning av thaimassagesalonger i Linköping visar att flera verksamheter i kommunen erbjuder sexuella tjänster till sina kunder. Granskningen har fått Vänsterpartiet, med kommunalrådet Sofia Frithioff i spetsen, att reagera. I ett pressmeddelande uppger man att en interpellation skickats in med frågor till styret om vad kommunen gör för att förhindra prostitution.
– Er granskning har gjort det tydligt att det är något som saknas i arbetet mot prostitution. I dag finns Novahuset som är en bra verksamhet, men det behövs mer, säger Sofia Frithioff.
Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, bekräftar att det ännu inte finns någon lokal handlingsplan mot prostitution.
– Tanken var att vi skulle ta fram en egen. På senare tid har jag och flera med mig svängt och nu tänker vi att den ska vara integrerad i den större handlingsplanen som heter Våld i nära relation och hedersrelaterat förtryck.
Den sistnämnda handlingsplanen ska uppdateras nu i början av mandatperioden, och Krutzén menar att det är ett bra tillfälle att addera prostitution där.
– Man kan ju tycka att det är olika saker, och ja – det är det. Men både våld i nära relation, hedersrelaterat förtryck och prostitution grundar sig i att någon tar sig rätten att bestämma över någon annan.
Fördelen med en gemensam handlingsplan är enligt Krutzén att alla anställda inom kommunen får samma information och att alla ska kunna fånga upp signalerna från utsatta.
– Vi vill undvika “stuprör” inom vår organisation.
Det har gått tre år sedan ni lovade en handlingsplan. Hur ser du på det?
– Så länge det finns en enda individ som vi missar eller som vi inte hanterar på ett bra sätt kan vi bli bättre. Handlingsplaner är bra, men det viktigaste är ju faktiskt det arbete som faktiskt görs.
Hon poängterar att kommunen arbetar aktivt med frågan, även om arbetet med handlingsplanen inte är klar, och lyfter fram regionkoordinatorn som arbetar med de här frågorna, handläggare på socialförvaltningen och samarbetet med Novahuset.
För några år sedan sade socialtjänsten att de hade för lite kunskap kring prostitution. Har det ändrats menar du?
– Ja, det är min bild.
Också på riksplanet väcker prostitutionen på thaimassagesalonger reaktioner. Eva Lindh (S), riksdagsledamot på Östgötabänken, har tagit del av Correns granskning.
– Jag har ställt frågan till jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) om vad regeringen kan göra. I somras tillsattes en utredning som ska lämna förslag på ett exitprogram för personer som är utsatta för prostitution och människohandel. I min dialog med jämställdhetsministern har jag försäkrat mig om att den utredningen fortsatt är aktiv, säger Eva Lindh.
Lindh anser också att det är ett stort problem att sexuella tjänster på thaimassagesalonger i vissa fall kan betalas via friskvårdsbidrag.
– Jag tycker att vi måste se över reglerna för hur friskvårdsbidrag kan användas. Det behövs också ett aktivt granskande från arbetsgivarhåll. Om vi vet att det förekommer prostitution på 80 procent av massagesalongerna måste arbetsgivaren kunna ställa frågor om sådana besök.