Klockan 21.54 på onsdagen nåddes polisen av det första larmet om skottlossning. Flera personer hade hört smällar.
– Vi har flera inringare som har hört av sig, och vi vet exakt var det inträffade, sade polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson strax efter att den omfattande polisinsatsen dragits i gång.
Polisen spärrade av flera platser i Hejdegården – dels i korsningen mellan Ymergatan och Valhallagatan, dels i korsningen mellan Hejdegatan och Atlasgatan. Senare kunde polisen slå fast att skottlossningen skett utomhus på Hejdegatan.
Polisens tekniker sökte efter spår. Samtidigt fattades beslut om att sätta in tillfällig kameraövervakning i området. Under onsdagskvällen gjordes flera beslag på brottsplatsen som beskrevs som "intressanta fynd".
Polisen valde att inleda en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott. Men så vitt polisen kunnat utröna var det ingen person som träffades av skotten.
– Tack och lov är ingen skadad vad vi vet, sade Jonas Schånberg, vakthavande befäl vid polisen och fortsatte:
– Det har uppstått en situation inne i Hejdegården och sedan har det blivit, vad vi tror, någon form av skottlossning.
Om någon byggnad eller något föremål träffades av kulor var oklart.
– Vi har inte fått några samtal om att någon skulle ha fått någon kula in i rutan eller i bilen, sade Jonas Schånberg.
Vid 23-tiden på onsdagen uppfattade flera Linköpingsbor höga smäller ibland annat Gottfridsberg. Polisen hade dock inga uppgifter som tyder på att skott avlossats på fler platser.
Under kvällen fick polisen fram uppgifter som gjorde att tre personer kunde gripas som misstänkta för inblandning i skottlossningen i Hejdegården. Strax efter midnatt, klockan 00.20, grep polisen två tonårspojkar och en tonårsflicka. De greps enligt polisen på olika platser inte långt från brottsplatsen.
– Det ska hållas förhör i natt men alla som grips ska skyndsamt delges misstanke, sade Jonas Schånberg.
Efter beslut av åklagare anhölls samtliga tre personer. Utredningen leds av kammaråklagare Helene Gestrin som säger att en 19-årig man har anhållits som misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. En 18-årig man och en 18-årig kvinna har anhållits för medhjälp till försök till mord. Samtliga tre nekar till brott.
– Vi utreder en skjutning mot person. De anhållna personerna är inte okända för oss, säger Helene Gestrin, som uppger att brottsoffret inte träffades av några skott.
Åklagaren säger att brottsoffret är en man. Hon ville på torsdagen inte säga något om tänkbara motiv.
Det finns inget som tyder på att de tre misstänkta har någon koppling till kriminella gäng.
– Bedömningen är att det här är en isolerad händelse. Det finns inga kopplingar till andra pågående konflikter, säger Helene Gestrin.
Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, säger att det var ett effektivt polisarbete som gjorde att de tre misstänkta så snabbt kunde gripas.
– Det var ett bra utredningsarbete som ledde till att de här personerna kunde gripas. Det var ett offensivt arbete.
Förra året var ett på ytan tämligen lugnt år med få kända skottlossningar. 2023 har dock inte börjat på samma sätt. Hittills i år har det skett fyra skottlossningar i Linköping och polisen har haft en beredskap för att det kan ske fler.
Mellan maj 2021 och januari 2022 skedde sex mord i Linköping samt en rad andra skjutningar. Inget av morden har ännu klarats upp.
Det senaste mordet skedde den 28 januari förra året, då en 35-årig man sköts till döds i Ekholmen.
Ann-Christine Rehnström säger att polisen kommer att finnas på plats i Hejdegården för att skapa trygghet.
– Vi kommer även att knacka dörr i området. Den som har gjort iakttagelser som kan sättas i samband med händelsen är välkomna att kontakta oss.
Även Ann-Christine Rehnström uppger att det inte finns något som tyder på att onsdagens skjutning har någon samband med den pågående gängkonflikten i Linköping.
– Men det är oroväckande att människor så lättvindigt använder skjutvapen i konflikter. Det är ett stort problem inte bara i Linköping utan i hela landet.
Polisen har satt upp fasta övervakningskameror i flera stadsdelar i Linköping. I Hejdegården finns dock inga fasta övervakningskameror.
– Men drönare är ett verktyg som vi kan använda vid den här typen av händelser.