Karolina Karlsson från Smedkärrs trädgård, Kvarsebo i Kolmården, var en av de nytillkomna odlarna på yttre borggården vid Linköpings slott. Hon säljer grönsaker och blommor.
– Jag sade upp mig från jobbet i vintras, berättar hon, för att prova möjligheten att odla ekologiskt, småskaligt.
Ett stort steg att våga – hur går det?
– Det är första året, säger hon, så egentligen vet jag inte. Jag har en del nybörjarproblem, förstås, men mycket har gått bra.
Fredrik Lundqvist från Skänninge är på plats för tredje året, och han säljer sin och hustru Karins hemkokade marmelader.
Egentligen jobbar båda i IT-branschen.
– Jo, det kan tyckas vara ett stort steg från IT till marmelader, medger han. Men jag gör det här i stället för att spela golf. Kokar sylt och står på marknader, alltså.
För att få sälja på Bondens egen marknad måste man ha mindre än 25 mils avstånd dit. Det är 15:e året marknaden hålls, och den bara växer.
– Nu har vi 40 företag i 36 stånd, berättar Louise Alenbrand Ridderström på Östgötamat som håller i arrangemanget.
Här finns marmelad och getost, lammskinn, bröd och glass, bröd, grönsaker och rökt fisk, för att nämna några produkter.
– Flera nya har tillkommit, men det finns plats för ännu fler, säger Louise Alenbrand Ridderström. Det gör ingenting om flera säljer samma produkter, det lockar bara fler besökare. En ny stor trend är unga företagare som säljer grönsaker.
Sju gånger till i höst hålls Bondens egen marknad.