Fram till och med onsdagen har distansundervisningen bara varit tillåten för att undvika trängsel i kollektivtrafiken – så att gymnasieeleverna inte skulle bidra till att det blir trångt i kollektivtrafiken när de åker till och från skolan.
Men på onsdagens presskonferens öppnade utbildningsminister Anna Ekström (S) för möjligheten att gymnasierna, från och med 23 november, ska kunna bedriva distansundervisning för att undvika trängsel i skolan.
– Varje gymnasieskola i Linköping ska nu göra en analys av situationen på skolan och hur behovet ser ut. Situationen och behovet är olika på olika skolor. Det är bra att den här möjligheten för distansundervisning öppnas, det var inte möjligt tidigare, säger Åsa Ridne, avdelningschef på utbildningskontoret med ansvarar för gymnasieskolan.
Anna Ekström påpekade också att distansundervisningen skulle vara den sista åtgärden att ta till och att gymnasieskolorna först skulle överväga andra åtgärder. Innan beslut om distansundervisning kan fattas som åtgärd ska huvudmannen alltså först ha konstaterat att det inte finns någon annan åtgärd att ta till.
– Ministern har varit tydlig i att i första hand ska gymnasieutbildning bedrivas i skollokalerna. Vi har också vidtagit åtgärder för att minska trängsel på våra gymnasieskolor. Det har till exempel öppnats nya matsalar på Berzeliusskolan, Folkungaskolan och Katedralskolan och gymnasieelever får äta lunch på Konsert och kongress, säger Åsa Ridne.
Vi får tips om trängsel i korridorerna på vissa andra gymnasier? Hur blir det där?
– Just nu kan jag inte kommentera enskilda skolor. Först måste vi göra en analys och sedan får vi berätta hur det blir. Men det kan bli olika på olika skolor, säger Åsa Ridne.
Inga konkreta besked från Linköpingspolitiker kom på onsdagen. Men det kommer på torsdag.
– Just nu sitter vi och diskuterar frågan tillsamman med oppositionen. Det är viktigt att vi är överens i en så viktig fråga. Vi kommer att fatta ett beslut på nämndens sammanträde på torsdag, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.
Kan du säga något om hur diskussionen går? Vad kan man förvänta sig?
– Nej. Beslutet fattas i morgon. Jag kan inte säga mer i dag.