Fler trängselanmärkningar på krogarna i juli

En sommar med fint väder har lett till att många Linköpingsbor spenderat luncher och kvällar ute på stan. Den första juli lättades även restriktionerna för krogarna något som ytterligare ökade trängseln.

Flera Linköpingskrogar har fått trängselanmärkningar i juli.

Flera Linköpingskrogar har fått trängselanmärkningar i juli.

Foto: Karin Grip/TT

Linköping2021-08-05 07:00

– Det är mycket folk ute, det har varit bra väder och generellt så kan man väl säga att vi håller i och håller ut. Det ser skapligt ut men det är några restauranger som det är lite sämre på och som har haft några avvikelser under sommaren där det varit för trångt. Bord och stolar har stått lite för nära varandra, säger Mikael Lekbeck på Linköpings kommuns miljökontor.

Under sommaren har trycket på Linköpings krogar och restauranger varit högt och från den första juli så behövde inte krogarna stänga klockan 22.30 längre. I Linköping har trängselsituationen enligt Mikael Lekbeck varit under kontroll bortsett från enskilda fall. Detta till trots så har lättnaderna den första juli inneburit en del trängselrelaterade bekymmer för krogarna.

– Vi har fått in fler indikationer från våra inspektörer sedan den första juli att det har varit mer trängsel och lite fler människor. Det har lättats lite för mycket på disciplinen när det kommer till att hålla en meters-regeln, det har blivit fler anmärkningar sedan dess kan vi se.

Anledningen till detta är bortsett från det uppenbara, att fler människor rör sig mer på stan när det går att vara ute länge, även det faktum att det dricks större mängder alkohol.

– Det är allmänt stimmigare i de här miljöerna kvällstid, det dricks alkohol och då tänker man sig kanske inte riktigt för, säger Mikael Lekbeck.

Vad blir påföljden för den enskilda krogen om ni anmärker på att det är för trångt?

– Ja, ytterst så får vi säga att de inte får ha öppet under kvällstid, det hade vi något fall av i början av pandemin. Det är däremot en åtgärd som vi sluppit ta till senare utan vi har istället genom dialog fått till rättelser för de krogar där det varit trångt.

I vissa kommuner delas det ut böter om krogarna inte sköter trängseln, har ni tittat på ett sånt alternativ?

– Ja det har vi givetvis men vi har inte i dagsläget någon krog som har skött sig så dåligt så att det hamnar ett beslut om vite på dem, inte på grund av trängsel i alla fall, säger Mikael Lekbeck.

Samarbetet mellan kommunen och krogarna har fungerat förhållandevis bra enligt Lekbeck.

– Vi upplever att, trots att det finns mycket besvär för krogarna i och med det här så finns det en förståelse för att vi måste hjälpas åt och ta det här på stort allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!