Artikeln publicerades den 28 december 2023.
Den 16-årige pojken, som vi kallar K, hade sommarlov i Linköping, spelade fotboll med sitt lokala lag och badade. Han var en skicklig fotbollsspelare och när Linköpingsklubben lyfte fram unga ledare i ett projekt var K en av deltagarna.
– Han var med och tränade de yngsta spelarna hos oss som är sex år, berättar hans tränare som haft hand om laget i flera år.
Sin sjuttonde födelsedag har K nu fått tillbringa i häktet.
Hur kunde det bli så här? Varför agerade socialtjänsten inte tidigare?
Correns granskning visar att socialtjänsten fick varningssignaler under flera år. När K till sist omhändertogs hade polisen gjort flera orosanmälningar och K fanns med i 28 polisärenden som rör grova brott som rån, utpressning, olaga hot och misshandel.
Efter morden har det framkommit att K dagen före skjutningarna hade stuckit från HVB-hemmet där socialnämnden omplacerat honom.
– Det verkar ju då inte ha varit någon lyckad omplacering, säger Linköpingstränaren.
3 mord
Mot slutet av sommarlovet i år glömde K sina fotbollsskor i lagets minibuss efter en bortamatch.
– Efter någon vecka eller så hörde vi av oss till honom och försökte kolla upp vart han tagit vägen, berättar tränaren.
Det är augusti och tränarna får inte kontakt med K om hans glömda skor och de kommande träningarna. De hör sägas att han har blivit placerad av socialnämnden på annan ort.
Augusti blir september, pojken med fotbollsskorna går inte att nå. I Stockholm blir skjutningarna och morden bara fler, gängkonflikterna eskalerar och de förgrenar sig till Linköping. I slutet av september sprängs en lägenhet på Järdalavägen i Ekholmen där anhöriga till ledande personer i nätverket Foxtrot bor.
I oktober kommer chocken. Natten mellan 12 och 13 oktober skjuts en småbarnspappa ihjäl i en villa i Västberga i södra Stockholm. Hans fru och lilla barn skadas men överlever. Nästa natt, i Tullinge en dryg mil därifrån, tränger sig en mördare in i en villa och skjuter ihjäl en 20-årig kvinna och en kvinna i 60-årsåldern. I huset finns små barn.
Kort efter larmet om skjutningen kör en taxi genom natten på väg bort från Tullinge. Den jagas av polisen och när den stoppas sitter den 16-årige Linköpingspojken K i den.
I taxin finns också ett automatvapen och ammunition. Pojken lyckas hoppa ur bilen och springer men grips av poliser med dragna vapen. Taxichauffören ska senare berätta för Expressen att pojken har kräkts, varit andfådd och pratat upprört i telefon med sin mamma under färden innan taxin stoppades.
K grips som misstänkt för de tre morden.
Tränaren är tagen av händelserna:
– Man vill ju inte tro det här. Att en ung kille som man har känt, har gjort något sånt här, säger han.
Det ska snart komma uppgifter om att mordet i Västberga är en felskjutning; den mördade småbarnspappan bär bara samma namn som en annan man med anknytning till gängkriminalitet.
Morden i villan i Tullinge tycks ha skett för att det där bor släktingar till en grovt gängkriminell man i 20-årsåldern. Han har agerat i nätverken Zero och Foxtrot, och sägs rekrytera tonåriga killar till uppdrag att mörda och spränga. Han finns inte i huset vid skjutningen.
Den unga kvinnan som skjutits är en inneboende. Den äldre kvinnan är ingift i släkten och kommer från Norrköping.
Linköpingspojkens tränare är berörd och beskriver att händelsen känns overklig, trots att det nu gått två månader sedan de tre morden, och vetskapen om att pojken är misstänkt för gärningarna har hunnit sjunka in.
Av det som de visste om pojken - och utifrån hur han uppträdde hos föreningen - så fanns inget som gjorde dem tveksamma eller rädda att ha honom i laget, beskriver han.
– Vi hörde att det varit lite stökigt kring honom i skolan och att han hade gjort sig skyldig till en del saker som inte var så bra. Så att han blev placerad på hem. Men en misstanke om en sån här sak… Hoppas att han i så fall inte har gjort det här frivilligt. Det vore ju det mest hemska, säger tränaren.
Corren har försökt få kontakt med pojkens anhöriga. Hans försvarsadvokat Zinar Budak vill inte uttala sig om hur hans klient mår.
– Vi träffas regelbundet. Han förnekar brott, säger Zinar Budak.
K sitter inlåst på Kronobergshäktet, ett säkerhetshäkte där flera minderåriga pojkar på senare tid tagits in, misstänkta för grova brott som kopplas till gängkriminalitet.
Under tiden i häktet har pojken fyllt 17 år.
28 polisärenden
Är det K som har utfört de tre morden som han nu sitter häktad för? I så fall – varför? I utredningar, beslut, LVU-domar och polisanteckningar som Corren tar del av träder en bild fram av en minderårig pojke som både i ord, beteenden och handlingar visat upp att han hänger med gängkriminella. Det visar sig att socialtjänsten under lång tid har vetat att K rör sig i gängkriminella kretsar i Linköping.
Skolarbetet går trögt för K; han behöver stöd och fler utredningar. Under sommarlovet 2021 börjar K röka hasch med kompisar. En drog som är välkänd som ”självmedicinering” hos unga killar med psykosocial problematik.
Pojken och hans kompisar rör sig i en turbulent och osäker vår och sommar i Linköping 2021. Den 19 maj skjuter någon de första mördande skotten i Berga: En 20-årig man dödas på en cykelväg. Mordet har enligt polisen kopplingar till kriminella nätverk i Linköping.
Föräldrarna sörjer öppet och berättar om sorgen, ilskan, frustrationen i en intervju i Corren. Människor i Berga berättar om rädsla att gå ut, rädsla att släppa ut sina barn. Rykten om mordet sprids bland unga över hela stan.
Ytterligare fem mord sker sedan inom loppet av åtta månader.
Fler anmälningar läggs till om K. I maj är han en av flera tonåringar som omringar ett ensamt brottsoffer på Trädgårdstorget, hotar att knivhugga honom och rånar honom på hans tröja. Eftersom K ännu är under 15 år och inte straffmyndig lämnas fallet över till socialtjänsten.
Under de varma sommarmånaderna eskalerar gängkonflikterna i stan. En dag mitt i lunchrusningen skjuter en maskerad person inne på en restaurang på Storgatan, flera skott som tar i väggen. Skytten försvinner på cykel. Några unga män misshandlas i Berga, enligt uppgift är misshandeln ett straff för att de varit hånfulla efter mordet på 20-åringen.
På kvällen den 5 augusti, mitt bland människor i Berga centrum, skjuter en svartklädd person mot tre tonårspojkar. Två träffas. Den ena pojken, ett år äldre än K, dör av skottskadorna.
Två veckor senare skjuter någon ihjäl en 30-årig man i en restaurang i Skäggetorps centrum. Mannen är lokal Bandidos-ledare i Linköping.
Det är en stökig tid i stan; enligt polisen sker nu olika ”sidbyten” i kriminella grupperingar där lojaliteter ifrågasätts och bryts upp. Utredningar och domar från olika brottsfall från den tiden, som Corren tagit del av, visar att även tonåringar i de olika nätverken påverkades.
”Dör och dödar för dig” skriver flera tonåringar i chattar mellan varandra, som avslöjas när polisen beslagtar mobiler. Men det tycks vara tunna löften.
– Man kan inte lita på någon. Alla säljer alla. En lojalitet kan försvinna hur lätt som helst, säger en person med gängkriminella kontakter, i en intervju med Corren.
Det är mot den bakgrunden som den 14-årige K kommer hem och är rejält aggressiv. Han letar fram en yxa som finns i bostaden, maskerar sig och säger att han ska ut och ”slåss med ett rivaliserande gäng”. När familjen försöker stoppa honom blir han hotfull, slår sönder ett fönster och försvinner. Han kommer tillbaka sent och är arg.
Sen en tid tillbaka har K en kontaktperson som stöd från socialtjänsten. Yx-incidenten får nu till slut socialnämnden att agera och besluta att pojken omedelbart ska omhändertas enligt lagen om vård av unga. Då är han 14 år och har just börjat nian.
Pojken har ”trots sin låga ålder en gedigen bakgrund inom kriminalitet och våld” skriver socialen då om honom.
När detta sker har polisen alltså hunnit göra flera orosanmälningar till socialen och K finns med i hela 28 polisärenden som rör grova brott. Till socialen och polisen säger K att han får gratis droger, pengar och personligt skydd av personer i ett gäng.
3 placeringar
Pojken K tvångsplaceras på SiS-hemmet Ryds Brunn i Småland. Ett SiS-hem som både före och efter hans vistelse har kritiserats för bristande säkerhet, dålig bemanning, och flera upplopp har kunnat ske bland de intagna ungdomarna trots att två avdelningar är låsbara.
På Ryds Brunn sker också flera incidenter som gör att K måste avskiljas från de andra ungdomarna. Corren har begärt ut men inte fått uppgifter om vad det handlat om.
Det funkar inte att 14-åringen vårdas på Ryds Brunn, anser socialnämnden, och vill efter en tid flytta honom till något annat boende. Både K och föräldrarna motsätter sig det, de säger att det bästa är att han får utökad hjälp i hemmet.
Vart för socialnämnden 14-åringen sedan? Det har Corren inte kunnat få svar på – men hösten 2022 är han tillbaka i Linköping och tillbaka i sitt fotbollslag.
Han är också tillbaka i narkotikamissbruk. Han grips av polisen, påverkad av hasch. Han har nu blivit straffmyndig och döms till dagsböter.
Vintern och våren 2023 är K placerad i ett HVB-hem i Linköping inte långt från stadsdelen där han tidigare bott och haft sina kriminella kontakter. Umgås han med dem? Vi vet inte. Han har i alla fall återupptagit sitt fotbollsintresse; fotbollslagets tränare berättar att han deltar i träningar och följer med på flera resor till bortamatcher.
Och det är nu K deltar i projektet där fotbollsklubben lyfter fram unga ledare.
Men i augusti, efter bortamatchen där han glömmer skorna, försvinner K från stan.
Enligt uppgifter till Corren har han då blivit flyttad till ett nytt HVB-hem, ett tjugotal mil från Linköping.
Det är därifrån som han rymmer den 12 oktober, och sedan grips under den nattliga taxifärden från Tullinge i Stockholm.
Ulla Salmela Trosell är chef för socialförvaltningens avdelning för barn och unga i Linköping.
Det här barnet förekom i 28 polisärenden, och polisen gjorde flera orosanmälningar till socialen. Vad gjorde ni med informationen? Hur hann det bli 28 ärenden innan ni agerade och omhändertog pojken?
– Ibland kan det komma in många uppgifter i samma ärende på kort tid, för att det händer mycket på kort tid. Tittar man på tidsspannet i det här ärendet så kan man se att vi har agerat ganska snabbt. Grunden i socialtjänstlagen är att vi alltid ska pröva frivilliga insatser först, säger Ulla Salmela Trosell.
Linköpingspojken K kommer troligen att få sitta inlåst i häktet till nästa vår. Det är längre än vad reglerna egentligen tillåter. Utredningen är komplicerad, enligt senior åklagare Helena Nordstrand som leder den.
– Det är otroligt allvarliga brott som det rör sig om här. Vi vill inte att man ska kunna förstöra bevis eller hitta på en gemensam historia eller liknande, säger hon.
Linköpingstränaren drar på orden och pratar lågmält när han beskriver tankarna kring det som hänt kring pojken. De första veckorna efter morden och gripandet var ungdomarna i laget tagna, liksom de vuxna ledarna. Han återkommer till förvåningen.
– Det har funnits grabbar här i klubben som har haft betydligt mer attityd än den här pojken, och som vi hört har varit involverade i den här skiten med kriminalitet. Det här trodde vi inte. Det kom helt oväntat för oss.