Trafikkaos kan undvikas – med matematik

Går det att räkna ut hur trafikstockningar ska undvikas eller var brandstationer ska ligga? Svaret är ja, enligt flera LiU-lektorer.

Clas Rydergren. Föreläsningen om hur man räknar på trafikstockning uppskattades av studenterna.

Clas Rydergren. Föreläsningen om hur man räknar på trafikstockning uppskattades av studenterna.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-10-21 12:00

Den populärvetenskapliga veckan på Campus Valla på Linköpings universitet är i full gång. En av tisdagens välbesökta föreläsningar handlade om hur man planerar trafik med hjälp av matematik.

Universitetslektor Clas Rydergren förhörde sig om hur många i salen som hade körkort och enstaka händer for upp i luften. Sedan började han prata om trafiksituationen i Linköping.

– Det finns ändå problem med lite för många bilar vid vissa tider, sa Clas Rydergren.

Därefter lotsade han åhörarna genom flöden, restider och kostnader. När det hade blivit dags för den matematiska formeln ryckte det roat i åhörarnas mungipor.

– Så fort jag ska skriva matematik blir det lite trassligt. Den där är ganska lätt att räkna ut även om den ser komplicerad ut, sa Clas Rydergren.

Flera besökare kom från Berzeliusskolan.

– Det här är viktigt. Han förklarar bra ändå även om man inte förstod exakt, sa Erik Wängstam.

Marcus Letalick instämde.

– Det blev bra när han tog exempel från Linköping, sa han.

En annan föreläsning hölls av universitetslektor Tobias Andersson Granberg på temat "Var ska vi bygga brandstationen?". Beroende på hur många som ska byggas blir svaren olika, menade lektorn.

Till sist tog en besökare ordet:

– Människoliv då? Finns det någon parameter där, är alla människoliv lika värda? 150 skolelever eller gamla människor som snart ska dö? Handen på hjärtat!

– Ur mitt perspektiv försöker jag undvika att ta i den frågan, men det enda som är rimligt är att alla är lika värda, svarade föreläsaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!