Trafikkaos efter skolstarten

Flera tusen östgötska 6-åringar har just börjat i förskoleklass. Vissa lever farligt – och det är deras föräldrar som utgör hotet. Utanför många skolor råder rena trafikkaoset på morgnarna.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2014-09-02 06:45

Trafiksäkerhetskonsult Helena Hellsten är oroad och frustrerad. Förr var det självklart att cykla eller gå till skolan. I dag får cirka 70 procent av 6-åringarna skjuts.

– Många föräldrar tycks enkom värna sitt eget barns säkerhet och inser inte att den totala trafiksituationen blir ett hot mot alla barn, säger Helena Hellsten. Det finns mycket egoism här och frågan är infekterad. Det curlas för att man som vuxen vill vara ”snäll”, man åker ändå förbi skolan, vilket resulterar i att vi gör barnen en björntjänst. Det vore väl toppen om barnen lär sig tidsuppfattning med att planera och ta eget ansvar kring sin väg till skolan, samt får den viktiga vardagsmotionen? På köpet blir det också färre bilar runt våra skolor.

Förutom trängseln körs det för fort förbi skolorna. Det bekräftas av polisen som över hela landet haft en insatsvecka med fokus på hastighet och ökade kontroller.

– När vi står utanför skolor är det ofta elevernas egna föräldrar som kör för fort. Ju lägre fartbegränsning desto färre håller farten, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen.

Än har ingen riktigt allvarlig olycka inträffat i Östergötland, men rektorer och Helena Hellsten själv har sett alltför många otäcka incidenter och menar att det är bara en tidsfråga innan något sker.

– Alla vill släppa av sitt barn så nära skolentrén som möjligt. Ofta råder tumult eftersom områdena kring skolorna inte alls är anpassade för så många bilar.

I många år arbetade Helena Hellsten som forskningsassistent på VTI, men ville arbeta mer praktiskt och tillämpat med trafiksäkerhetsfrågor och startade eget istället. Sedan åtta år anlitas hon som konsult av Trafikverket och Östgötakommunerna.

Hon besöker rektorer, är med på föräldramöten, utbildar personalen kring hur de kan arbeta mer med trafik- och miljöfrågorna och sätter ihop undervisningsmaterial.

Av föräldrar får hon ofta höra: ”skandal att kommunen inte gör något!”, ”bygg om!” och ”vad svarar kommunen den dagen ett barn dödas?”

– Det egna ansvaret har försvunnit och många inser inte att det är helt omöjligt att bygga supersäkra skolentréer med mindre än att andra byggnader i närheten måste rivas. Det är alldeles för kostsamt och skulle dessutom leda till ännu mer trafik!

För att förebygga och informera har alla 6-åringar i Linköping och Motala i år fått ett brev från kommunen, ”En smartare väg till skolan”. Förutom trafikinformation och en reflex uppmuntras föräldrarna att inte skjutsa sina barn.

– Vi uppmanar dem att i stället organisera ”vandrande skolbussar” för de yngsta barnen, säger hon. Att man går samman så att de barn som bor i närheten av varandra promenerar ihop, med en förälder eller ett äldre syskon som ledsagare. Går inte det uppmanar vi dem att åtminstone parkera 50 meter från skolan och gå den sista biten. När barnen blir lite äldre borde de själva kunna gå eller cykla till skolan. Men det bygger ju på att andra slutar skjutsa barnen dit så att miljön runt skolan blir trygg.

Det råder ett moment 22 kring frågan, bekräftar rektor Caroline Andersson, rektor på Kvinnebyskolan.

– Det är otroligt svårt att nå fram till föräldrarna och få dem att inse att de måste planera om sina morgnar. Många säger att de inte vågar låta barnen gå eftersom trafiken vid skolan är så kaotisk. Det blir en ond cirkel.

Det finns mer än säkerhets- och miljöaspekter kring ämnet. En färsk dansk studie med 19 000 elever visar att de som cyklar eller går till skolan har en betydligt bättre uppmärksamhetsförmåga under hela dagen, än dem som blir skjutsade. Och i tider när många vuxna efterfrågar mer idrott i skolan kan det tyckas vara en smart idé att eleverna också promenerar eller cyklar till skolan.

Vissa föräldrar blir mycket uppretade över att frågan ens diskuteras. En pappa gav en rektor ”fuck you”-finger utanför en Linköpingsskola när rektorn försökte prata med och vädja till föräldern att inte parkera i en vändzon, för att trafiken skulle flyta runt skolan.

Vad händer i framtiden, undrar Helena Hellsten.

– Blir det som hamburgerrestaurangernas ”drive in”, att man lämnar sitt barn tryggt och säkert i en lucka?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om