Universitetsområdet tycks vid en första anblick ligga tomt och öde. I fyra undervisningssalar råder emellertid full aktivitet – runt 70 föredrag om allt från vikten av att göra skillnad till att formalisera tillit håller mellan fredag och söndag såväl svenska som utländska deltagare nog så upptagna.
– En stor bunt av landets filosofer är här, och dels går det ut på att presentera allmän forskning, dels kan man se det som ett vanligt sammanträde, berättar Fredrik Stjernberg, professor vid institutionen för kultur och kommunikation vid Linköpings universitet.
Tillsammans med den filosofiska facktidskriften Theoria, Svenska Filosofisällskapet och Svenska nationalkommittén för logik, metodologi och filosofi anordnar Filosofiavdelningen vid LiU 2015 års upplaga av Filosofidagarna, ett arrangemang som återkommer vartannat år och cirkulerar mellan olika lärosäten. Helgens omkring 100 besökare består av forskare och doktorander liksom studenter, gymnasielärare och tillresta amatörer. Och till skillnad från andra konferenser har den aktuella en bredare ansats – olika falanger blandas och nya möten möjliggörs.
– Här finns en chans att se allt som pågår. Dessutom får doktorander möjlighet att visa upp sig, de kanske har andra typer av nätverk men här träffas de på riktigt, säger Fredrik Stjernberg.
Enligt honom har dock konferensen fler funktioner än att bistå med uppdatering av forskningsläget och tillhandahålla sondering av den framtida arbetsmarknaden.
– Vi pratar inte bara om filosofi, man kan även se det här som en typ av återförening. Sedan är det alltid roligt att få ett ansikte till ett namn som man annars bara mailar med, menar han.
Vad betyder det för LiU att få ordna det här?
– Eftersom ordningen är standardiserad var det väntat att vi skulle hålla i det, man kan snarare säga att det skulle vara dåligt om vi inte hade ordnat det. Men visst är det bra att studenter från LiU får se saker som de annars inte hade sett. Därtill är det alltid nyttigt med storbesök, det innebär att man måste anstränga sig, säger Fredrik Stjernberg.
Nuvarande filosofistudenter har alltså mycket att hämta i sammanhanget, men hur är det då med befolkningen i övrigt, skulle gemene man få ut något av att närvara? Fredrik Stjernberg igen:
– Det här är ju främst en intern grej, det finns en del i programmet som ingen annan skulle få ut något av än de som är insatta. Och konferensen är inte dimensionerad för anstormning. Men det skulle man kunna ändra på med enkla medel – det finns en poäng med att lägga in punkter för allmänheten med.