Traditionella marknaden tillbaka – men med nya aktörer

I helgen går årets upplaga av "Bondens egen marknad" av stapeln. Marknaden är en snart 25-årig tradition och förenar matälskare från Linköping med omnejd.

 "På torget kommer det att finnas ca 30 företag, nya för i år är Säbyvikens biodling och bär och Ölsbo Bryggeri", meddelar Louise Ridderström.

"På torget kommer det att finnas ca 30 företag, nya för i år är Säbyvikens biodling och bär och Ölsbo Bryggeri", meddelar Louise Ridderström.

Foto: Robin Fornas/Ebba Örn/Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-08-09 09:44

Sedan många år tillbaka fylls yttre borggården upp med närproducerad mat åtta lördagar i sträck.

– Relationen mellan kund och producent är något vi har tappat i och med att man handlar i större butiker, säger Louise Ridderström som är verksamhetsledare för Östgötamat och arrangerar marknaden.

Hon förklarar vidare hur de ser på utebliven förändring av marknaden mellan åren:

– Kunderna vill ha det som det alltid har varit. Man känner sina producenter och vill ha kvar dem. Vi får inte flytta runt för mycket på företagen, många är stamkunder sedan många år. Relationer har skapats, folk gillar att vara igenkända och att känna den som står bakom disken. 

undefined
"På torget kommer det att finnas ca 30 företag, nya för i år är Säbyvikens biodling och bär och Ölsbo Bryggeri", meddelar Louise Ridderström.

Trots det finns det ändå en del nya inslag för i år.

– Vi har fått dit en foodtruck som säljer hamburgare med kött från Bjursund, tidigare har vi haft andra aktörer men i år blir det Smashing burgers.

Varför de valt att kalla marknaden för "Bondens egen marknad" har med upplägget att göra.

– Vi har krav på att de som står hos oss inte får åka längre än 25 mil och att man måste ha full kontroll på hela produktionskedjan. Allt måste vara från den egna gården eller i närområdet, säger Louise Ridderström och fortsätter:

– Det finns allt ifrån blommor till kött, allt mellan fisk och ost. Det går att hitta både lamm-, nöt-, kyckling och strutskött. För den som gillar mat är det fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!