Sommaren 2016 planerar fastighetsbolaget Lundbergs att börja bygga sitt höghus där Danske Bank ska hyra. Granne med detta ska JM bygga bostadsrätter och när allt detta är klart byggs också ett nytt torg ovanför strandpromenaden.
Namnberedningsutskottet i Linköping har redan beslutat att döpa detta torg till Britta Holmströms torg.
Hennes namn är sannolikt okänt för de flesta, hon var visserligen riksdagsledamot en kort period 1952, men det är inte därför hon lyfts fram.
Istället handlar det om historiska paralleller till modern tid.
Hennes insats på 40-talet handlade om att minska motsättningar mellan människor. 40-talet var en orolig tid i Linköping med hög arbetslöshet. Grupper av sysslolösa ungdomar drabbade samman i Linköpings centrala delar.
– Det var nog flera i namnberedningen som inte hade koll på Britta Holmström, men när historien beskrevs så såg vi att det fanns en koppling till det som händer i världen i dag, berättar Mikael Jarle som är ordförande i namnberedningsutskottet.
För att bygga broar mellan människor med olika bakgrund bildade Britta Holmström Linköpings ungdomsråd. Där skulle ungdomar med olika åsikter och bakgrund mötas.
Rådet startade sedan de så kallade Hemgårdarna; Birgittagården, Folkungagården och Risbrinksgården, där den senare utvecklades till centralpunkten.
Den idé som Britta Holmström förverkligade på 40-talet är det som lade grunden till dagens fritidsgårdar.
Hon grundade också Prag-hjälpen som 1944 blev Individuell människohjälp (IM).
Britta Holmström levde 1911–1992