När vi når det tidigare kommunalrådet och toppolitikern ska han alldeles snart ansluta till en digital föreläsning. Det har gått några år nu, sedan han påbörjade sin resa ut ur det Linköpingspolitiken. I dag studerar han till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet. I höstas, för snart ett halvår sedan, lämnade han sitt förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige.
– Nu är jag kanske lite udda i sammanhanget, jag gick ju från toppolitiken och rakt ut, och det tog nästan fyra år för mig att avgå från alla uppdrag. Att jag lämnade politiken var resultatet av en långsam tanke om att det var dags kan man säga, säger Christian Gustavsson och fortsätter:
– Jag studerar för att jag tycker att det är kul och jag vill vara så närvarande i det som möjligt. Det är svårt att få ihop om man har politiska uppdrag på dagarna.
Den nuvarande civilingenjörsstudenten är en av fyra moderater som har lämnat fullmäktige under mandatperioden. Deras medelålder ligger på ungefär 31 år.
– Avhoppen från fullmäktige blir ett problem när man tittar på vilka det är som lämnar. Det är oftast personer mellan 30 och 50 år, ibland ännu yngre, som helt enkelt inte hinner med. Man börjar plugga, får ett nytt jobb eller bildar familj. En omsättning bland politiker är inte fel, men vi kanske inte har rätt sorts omsättning.
En av anledningarna till att färre finner tiden att engagera sig politiskt tror Christian Gustavsson är de allt längre mötestiderna.
– Min lite ovetenskapliga bild av utvecklingen, jag tror att jag har hyggligt fog för den, är att de politiska mötena tar längre och längre tid. Det läggs oändligt många motioner i dag, partierna slåss om uppmärksamheten, och istället för att lägga ett stort förslag delas de upp i flera motioner – och då tar det längre tid.
Går det att underlätta det politiska engagemanget?
– Demokrati ska ta tid och det ska vara långsamt, medborgare och partier ska hinna att agera. Däremot skulle partierna i större utsträckning kunna fokusera på vad de faktiskt vill istället för att bara söka uppmärksamhet. Då tror jag att fler skulle tycka att ett engagemang kändes mer meningsfullt.
Saknar du politiken?
– Jag saknar inte fullmäktigeuppdraget men jag skulle absolut rekommendera det. Man får en väldigt bra allmänkunskap om sin kommun – och det är faktiskt väldigt kul.